Bond-fredag: Här är spelen med 007

Share This Post

Det är förstås ingen som är förvånad över att det släppts en mängd spel baserade på (främst) Bond-filmerna. De flesta ärrade spelare tänker direkt på GoldenEye 007, Nintendo 64-klassikern som Rare utvecklade, men det fanns faktiskt spel innan dess.
Parker Brothers släppte det första spelet, kort och gott kallat James Bond 007, till bland annat Commodore 64 (versionen jag minns) och diverse Atari-modeller. Spelet satte James Bond i ett fordon som, i sann Q-anda, kan ta sig fram såväl på land som i vatten. Det är en sidorullande skjutare som består av banor baserade på filmerna Diamonds Are Forever, Moonraker, For Your Eyes Only, samt The Spy Who Loved Me. Helt ärligt är PB:s bidrag till Bond-spelen inte särskilt minnesvärt, annat än att det var det första spelet som släpptes.
Efter det delade Bond-spelen sig i två grenar. Dels var det textäventyren som Mindscape släppte, och dels de mer grafiska actionspelen från Domark. Mindscape släppte förvisso bara två spel – A View to a Kill samt Goldfinger baserade på filmerna med samma namn – men redan här blir det lite stökigt med licenserna, i sann Bond-anda. Det finns nämligen två spel baserade på A View to a Kill, Domark släppte det andra. Näst efter Electronic Arts så är det faktiskt Domark som släppt flest spel, nämligen: A View to a Kill, Live and Let Die, The Living Daylights, 007: Licence to Kill, The Spy Who Loved Me, samt James Bond 007: The Duel. Av dessa är det dessvärre bara The Duel – ett hopkok av diverse Bond-moment – som jag minns. Det var inte särskilt bra.
Domarks och Mindscapes spel släpptes till en mängd format, MS-DOS, Amiga, C64, NES, Sega Master System, och så vidare. Vill du spela dem i dag är det retrobutiker som gäller, eller emulatorer förstås.
Interplay har faktiskt också släppt ett Bond-spel, James Bond: The Stealth Affair, men det räknas inte för det är bara den amerikanska utgåvan av Operation Stealth med 007-licensen påklistrad. Den struntar vi i.
Vi har nu kommit till GoldenEye 007, Rares mästerverk till Nintendo 64 och tillika spelet som skulle göra 007-licensen het spelmässigt. GoldenEye 007 sålde imponerande åtta miljoner exemplar och är måttstocken för hur ett Bond-spel ska vara, i alla fall i spelkritikernas ögon. Spelet bygger på filmen GoldenEye och Pierce Brosnan har lånat ut sitt utseende. Det är en förstapersonsskjutare jag minns väl, men även om själva äventyret var bra så är det alla dödsmatcher med polarna som hänger kvar. I dag står sig inte spelet riktigt lika väl, fyra mot fyra på delad skärm är knappast optimalt, men det är svårt att inte bli nostalgisk.
Ett litet instick: det har gjorts en ambitiös mod till Source-motorn baserad på GoldenEye 007. Modden heter GoldenEye Source och är gratis att ladda ner och spela. Knip den härifrån, och kolla in trailerna nedan:

Spelet kom tillbaka till Wii långt senare, i remaken med samma namn 2010. En version till PlayStation 3 och Xbox 360 släpptes även, med titeln GoldenEye 007: Reloaded. Remaken är förstås inte identisk med Rares klassiker, och Pierce Brosnan har bytts ut mot Daniel Craig. Klart spelvärt dock.
Året efter Nintendo 64-klassikern släpptes även James Bond 007 till Game Boy. Det är ett förvånansvärt trevligt litet äventyrsspel, utgivet av Nintendo, som tar Bond till en mängd bekanta platser. Någon fantastisk upplevelse är det dock inte,och i dag vet jag inte om jag skulle uppskatta det lika mycket.

Tidslinje, från Wikipedia

Bond-licensen flyttade till Electronic Arts, som säkerligen hoppades återupprepa succén med GoldenEye 007. De kom rätt nära ändå, Agent Under Fire skulle komma att sälja fem miljoner exemplar till slut, men innan dess gav de ut spel baserade på filmerna The World is Not Enough och Tomorrow Never Dies. Tillsammans med From Russia With Love, som använde Sean Connery som Bond likt filmen, är de tre spelen de enda baserade på filmer. Övriga är egna hopkok, där undertecknad tycker att Nightfire står ut mest. Allt som allt släppte EA följande Bond-spel: Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough, 007 Racing, Agent Under Fire, Nightfire, Everything or Nothing, GoldenEye: Rogue Agent, och slutligen, From Russia with Love.
Electronic Arts kom aldrig upp i GoldenEye 007:s nivåer och de flesta håller nog med mig när jag konstaterar att deras bidrag till Bond-spelen är överlag tämligen mediokra. Företaget fick också ganska mycket skit för GoldenEye: Rogue Agent, som så uppenbart försöker leva på nostalgin men inte har ett smack med Rare-klassikern att göra. Dessutom var spelet dåligt. Activision tog däremot möjligheten till vara och gjorde en mer vettig remake, som sagt var.
Utöver GoldenEye-spelen släppte Activision även ett spel baserat på filmen Quantum of Solace. Det var inte dåligt, men inte bra heller, vilket nästan kommit bli signum för Bond-spelen numera. Blood Stone är förvisso eventuellt det näst bästa Bond-spelet, jag har inte bestämt mig, men det är fortfarande långt ifrån något mästerverk.
Det är fortfarande Activision som står vid rodret vad gäller Bond-spelen. De spelar på 50-årsjubileet med kommande 007 Legends, vilket blir ett potpurri av inslag från filmerna, samt en tung flerspelarkomponent. Jag är försiktigt hoppfull inför det här spelet, men det mesta tyder väl på att det inte blir ett nytt GoldenEye 007. Vi får väl se, 007 Legends släpps den 16 oktober, och det är väl inte mer än rätt att vi avslutar med en trailer på spelet?
http://youtu.be/SNxObFTgokY

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...
Föregående artikel
Nästa artikel