Skärmdumpar i Windows 11

Share This Post

Ibland uppkommer situationer då du vill ta en skärmdump. Detta kan vara användbart när du exempelvis behöver visa hur din skärm ser ut eller vill spara ett minne. Hur du ska göra detta är dock inte alltid så självklart. I Windows 11 finns det dessutom flera olika sätt att gå tillväga. Besök https://windows10ilmaiseksi.fi/ för att läsa mer om Windows. I denna text kommer vi att förklara hur du tar skärmdumpar.

Hur du tar skärmdumpar i Windows 11

Windows 11 är ett operativsystem från 2021 och har blivit en stor nyhet bland Windows-älskare. Vissa funktioner är dock inte så enkla att förstå, däribland hur du tar skärmdumpar.

När du vill ta skärmdumpar på Windows 11 finns det flera sätt att gå tillväga. Det enklaste sättet är att använda den funktion som kallas för skärmklippverktyget. För att starta upp verktyget behöver du först klicka på startknappen. Sedan kan du antingen leta efter applikationen eller söka efter det i sökfältet.

När skärmklippverktyget är öppet klickar du på  “nytt” och fem olika knappar dyker upp. De olika knapparna har olika syften beroende på vad du vill ta skärmdump av.

  • Ta en rektangulär skärmdump – Efter att du klickat på denna knapp kan du välja ett område att ta bild på genom att hålla musknappen nedtryckt samtidigt som du flyttar muspekaren över skärmen.
  • Ta en skärmdump med fri form – Denna knapp tillåter dig att välja ett område att ta bild av. Istället för att ta en rektangulär bild kan du här rita upp en valfri form.
  • Ta en skärmdump av ett fönster – Med detta verktyg kan du spara en bild på endast ett fönster. Efter att du klickat på knappen flyttar du muspekaren till det fönster du vill fånga. Sedan klickar du på fönstret och en bild sparas.
  • Ta en skärmdump av hela skärmen – När du klickat på denna knapp tas en skärmdump av hela skärmen.
  • Stäng menyn – Klickar du på denna knapp stängs menyn ned.

Olika sätt att starta skärmklippverktyget

Förutom att öppna applikationen genom startmenyn finns det även flera andra sätt för att få upp skärmklippverktyget. Behöver du snabbt få upp verktyget för att ta en skärmdump kan det vara bra att komma ihåg snabbkommandot som innebär att du håller ned Windows + Shift + S.

Använd Print Screen klassiskt

Du kan även använda Print Screen knappen (PrintScr) för att ta en skärmdump.Tryck på knappen på tangentbordet och en skärmdump tas av hela skärmen. För att spara bilden behöver du sedan klistra in bilden i valfritt redigeringsprogram genom att använda på Ctrl+V.

Skärmdump på endast en skärm

Om du använder dig av flera skärmar kan det vara aktuellt att ta en bild på en av skärmarna. För att ta en skärmdump på den aktuella skärmen använder du kombinationen Alt+PrintScr innan du klistrar in bilden i ett valfritt redigeringsprogram.

Omprogrammera Print Screen

Vill du hellre använda Print Screen-knappen för att öppna det mer avancerade skärmklippverktyget kan du ändra detta. Klicka först på startknappen och letar upp “inställningar”. Sedan klickar du dig vidare till “hjälpmedel” och sedan “tangentbord”. En meny har nu öppnats där du hittar en text där det står `’Använd PrintScr för att starta skärmklipp”. Klicka i denna och du kan nu använda knappen för att snabbt starta verktyget.

Använd Åtgärdscenter

För att snabbt ta en skärmdump kan du också använda dig av Windows åtgärdscenter för att öppna upp verktyget. Detta gör du genom att klicka på åtgärdscenter längst ned till höger på skärmen. Ett fönster öppnas nu upp i höger sida av skärmen. Högst upp i detta fönster finns en knapp för skärmklipp. Klicka på denna och du kan nu ta skärmdumpar.

Redigera skärmdumparna

Om du vill redigera din skärmdump kan du antingen klistra in bilden i valfritt redigeringsprogram eller öppna bilden direkt i skärmklippverktyget.

I skärmklippverktygets egna redigeringsprogram kan du göra enkla redigeringar. Du kan exempelvis välja att rita direkt på din bild eller markera områden med en överstrykningspenna. Du kan även beskära din bild, skriva med en touch-penna eller sudda bort markeringar. Endast fantasin sätter gränser.

Fördröjda skärmdumpar

Vill du hinna göra vissa justeringar innan en skärmdump tas kan du använda dig av funktionen fördröjning. För att göra detta öppnar du upp skärmklippverktyget och klickar på knappen längst till höger. Sedan kan du själv välja hur lång fördröjningen ska vara. Det vill säga att det tar en viss tid från att du klickar på knappen till att bilden faktiskt tas.

 

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...