Microsoft Windows 11 recension

Share This Post

Det är många som har suttit och väntat på att Windows 11 äntligen ska släppas. Något man dock kan fråga sig är huruvida detta nya operativsystem verkligen är värt all den uppståndelse som det har fått. Windows 11 kommer med ett par minustecken, men i slutändan känns det som att de positiva aspekterna väger betydligt tyngre.

Fördelar och nackdelar med Windows 11

Den positiva biten:

 • Förbättrad touch-upplevelse
 • Android apps i PC-version
 • Utbudet i Microsoft Store har breddats
 • Nya funktioner som förbättrar multi-tasking
 • Moderniserad design

Det som är något mindre bra:

 • Problem med hårdvarukompatibilitet
 • Några funktioner från Windows 10 saknas
 • Ett antal legacy-aspekter kvarstår

Windows 11 2022 uppdatering

2022 lanserades den första uppdateringen för Windows 11 vid namn 22H2. Microsoft använde sig av nå-got som kallades för Windows Insider Program för att utveckla och testa den nya uppdateringen. Efter att ha tagit del av den nya versionen av Windows 11, verkar det som att detta är den version som skulle ha släppts redan för ett par år sedan. Operativsystemet har förbättrats på ett flertal sätt:


• Gränssnitten har blivit snyggare
• Helt nya appar har introducerats
• Man kan nu specialanpassa sin startmeny
• Nya drag-and-drop-funktioner


Hårdvarukompatibiliteten bör dock, som ovan indikerat, förbättras något, vilket är av vikt om operativsy-stemet exempelvis ska kunna fungera bra med de grafikkort som tas upp på https://www.itpress.fi/.

Förbättrad navigering

Utöver de ovan nämnda förändringarna har operativsystemets filhanterare fått några tillägg som exempelvis flikar för enklare navigering. På sidofältet kan man nu även sätta fast dokument. Detta skiljer sig från den föregående versionen av Windows 11, där man bara kunde göra detta med mappar. Något som också skiljer sig med den nya versionen är att hemma-skärmen har genomgått förbättringar, och den ger en nu tillgång till mer relevanta filer än tidigare.

Touch-möjligheter

Något som många tycker är lite häftigt är de nya touch-kontrollerna. Vidare har det gjorts förändringar när det kommer till operativsystemets snap-layout. Tidigare gick man automatiskt in i fullskärmsläge. Nu får man upp alternativ när man drar i ett fönster, vilket många ser som en stor förbättring.

Enkel startmeny

När man använder Windows vill man gärna att startmenyn ska vara tillgänglig. En behaglig funktion, som den nya uppdateringen har fört med sig, är att man kan få fram den genom att helt enkelt swajpa uppåt från mitten av skärmen.

Med tanke på alla dessa touch- och swajp-förbättringar kan man nog säga att Windows 11 har blivit lite mer tablett-vänlig än tidigare. Det finns fortfarande en del som kan förbättras, men vi kan definitivt se skillnad gentemot det vi upplevde tidigare.

Ljud och bild

Den röststyrning som introducerats är till stor hjälp för den som inte bara vill använda tangentbordet. Är man av uppfattningen att det var synd att Microsoft tidigare tog bort Windows Movie Maker från detta operativsystem, kommer man med den nya versionen att bli glatt överraskad. Nu har man introducerat en ny app för videoredigering vid namn Clipchamp som verkligen verkar lovande.

Småuppdateringar

Som med allting annat kan man alltid göra mer och det finns alltid ytterligare småsaker lägga till. Därför har Microsoft fortsatt med att införa mindre uppdateringar ända sedan 22H2 släpptes. Vi kommer definitivt att se mer av dessa små tillägg framöver, men det som uppdateringarna hittills har fixat har varit aspekter gällande säkerhet och stabilitet.

Stora designförändringar

Om det är något som många välkomnar när det kommer ut nya uppdateringar gällande operativsystem så är det designförändringar. Den senaste uppdateringen för Windows 11 kommer med ett flertal sådana som exempelvis:

 • Rundade hörn istället för fyrkantiga
 • Glasliknande effekter som är menade att medföra en lugnande effekt
 • Startmeny som nuförtiden är placerade i mitten

För den som tyckte att vissa delar som introducerades i Windows 8 var lite irriterande, som exempelvis de s.k. Live Tiles som visar förhandsgranskningar av app-notifieringar, har vi glädjande nyheter. Detta är något som nu har försvunnit i Windows 11 och som verkar vara borta för gott.

Bort med det gamla och in med det nya

Som vi kan se finns det många gamla delar av Windows som man nu har valt att gå vidare ifrån, till förmån för många andra saker som nu ligger mer i tiden. Den förändrade start-menyn är nog det främsta som folk kommer att glädjas åt, eftersom det känns som att man börjar om på nytt och gör sig av med mycket av det krångel som kunde upplevas med den tidigare varianten.

Nu fokuserar man på att det är det som är mest relevant för användaren som ska synas. Ett sådant mindre paradigmskifte medför att man för det första har de viktigaste filerna framför sig, samt att ens föredragna appar alltid är lättillgängliga.

Fokus på produktivitet

Ifall man är en person som vill fokusera på att få mycket gjort, kan vi gladeligen meddela att den nya uppdateringen för Windows 11 har ett stort fokus på produktivitet. Filhanteraren har fått en ordentlig ”makeover” och man har dessutom introducerat nya snap-layouts.

När man flyttar sig från en plats till en annan och måste stänga ner sin dator eller tablet, vill man kunna återta arbetet direkt igen på det nya stället. Detta är något som den här uppdateringen förenklar oerhört med tanke på att Windows 11 nu har en specifik funktion som kommer ihåg det som man har haft på skärmen sedan tidigare.

Det blir dessutom lättare att hantera de filer man arbetar med, eftersom man har förenklat tillgången till kontroller för exempelvis:

 • Skapande av nya mappar
 • Klipp och klistra
 • Namngivning

Ovanstående funktioner syns nu tydligt, men utan att för den delens skull kännas onaturligt placerade från ett visuellt perspektiv. Efter den nya uppdateringen smälter de in mycket bättre i resten av det grafiska gränssnittet.

Man får inte glömma bort underhållningen

Arbete i all ära, men allt i livet är inte bara ”all work and no play”. Den nya uppdateringen har även introducerat saker som är intressanta från ett underhållningsmässigt perspektiv. Bland det som står ut mest har vi följande:

 • En ny Microsoft Store med intressanta saker att ladda ner
 • Chatt-app i aktivitetsfältet
 • Nya widget-upplevelser

Snabba resultat för den sportintresserade

Om man tycker om att ha sportresultaten tillgängliga för de lag som man följer, finns det widgets för detta. Man kan därför säga att man har lämnat bakom sig de dagar när man nödvändigtvis var tvungen att öppna en webbläsare bara för att ta en titt på resultaten.

Håll kontakten med den nya chattappen

Microsoft har nu gjort det enklare för dig att hålla kontakten med dina nära och kära. Den chattapp som finns integrerad i Windows 11 låter dig inte bara chatta med dina vänner, utan du kan dessutom  både skicka filer och ha videosamtal.

Det är vidare inte en app som du behöver gå upp på någon sida för att ladda ner och sedan installera själv. Appen kommer förinstallerad i systemet och du ser den precis framför dig i aktivitetsfältet. En intressant liten funktion som chattappen har, som verkligen visar att Microsoft har tänkt på kompatibilitet, är att man kan chatta med personer som inte har denna app via SMS.

Microsoft Store har förändrats rejält

Microsoft Store har gått och förändrats rejält, och till synes till det bättre. Det är nu betydligt lättare att söka efter appar och även ge sig ut på en ordentligt ”upptäcktsfärd”, för att se vad mer man kan installera och ha roligt med. Något annat som förenklar användandet av Windows 11 oerhört är att det nu är betydligt enklare att uppdatera de appar som man redan har installerat.

Man behöver inte heller öppna ett flertal nedladdningsprogram för att hitta olika typer av appar och program. Microsoft verkar ha tagit efter lite av vad Apple gör och sett till att man kan ladda ner många olika slags program med hjälp av en enda appmarknad. Nu använder man en marknadsplats för att ladda ner exempelvis:

 • Win32-appar som webbläsaren Opera
 • PWA-appar som Twitter
 • Klassiska UWP-appar som OneNote
 • Tredje-parts program från exempelvis Epic Games

Android-appar har introducerats

De användare som har gått och längtat efter att få se android-appar i en Windows-miljö behöver inte vänta längre. Den senaste uppdateringen har sett till att man nu kan köra dessa appar direkt i operativsystemet.

Man kanske behöver göra lite ändringar i sina inställningar, men för den händige går det att köra android-appar som Snapchat och Instagram i Windows 11. Detta är inte något själva Microsoft som har gått ut och rekommenderat, men om man vill använda dem på det här sättet så går det.

Lite bättre än tidigare

Sedan Windows 11 släpptes 2021 har framstegen gått lite långsamt, men Microsoft är på god väg och det är något som den här senaste uppdateringen är ett reellt bevis på. Windows 10 är fortfarande en populärare variant bland användarna än den här uppföljaren, men det är samtidigt betydligt fler personer som använder Windows 11 i dagens läge än som fortfarande håller sig kvar vid exempelvis Windows 7.

Som med många andra nya programvaror och operativsystem som släpps på marknaden kan det ta lite tid att få rätt på allt. Även om det kan sägas ha gått lite trögt, verkar det som att Microsoft verkligen har försökt få rätt på många av de buggar och säkerhetsproblem som förekom när Windows 11 initialt släpptes.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...
Föregående artikel
Nästa artikel