Så hanterar du volatilitet och risker på marknaden

Share This Post

Om du sedan tidigare är intresserad av aktier känner du nog redan till begreppet volatilitet. Volatilitet handlar om det naturliga sättet som marknaden stiger och faller. Men det är viktigt att skilja volatilitet från risk, då volatilitet och risk nödvändigtvis inte hänger ihop. Trots detta är det viktigt att kunna hantera bägge ting för att lyckas med sina investeringar.

Rent kortfattat beskriver volatilitet den grad av prisvariation som finns hos en tillgång över en given tidsperiod. Risk däremot kan betyda lite olika saker beroende på dess sammanhang. Risk kan till exempel hänvisa till risken för att gå med en stor förlust, eller risken för att man inte når sina investeringsmål.

Som tur är finns det sätt att hantera både volatiliteten och riskerna gällande sina investeringar. Här är några strategier du kan tillämpa.

Diversifiera din investeringsportfölj

Att diversifiera sin portfölj innebär i sin helhet att man sprider sina risker över ett visst antal tillgångar. En diversifierad investeringsportfölj är således en portfölj som innehåller en mix av aktier, obligationer, fonder och andra värdepapper. Detta gör att portföljen på lång sikt blir mindre volatil, vilket i sin tur tenderar att resultera i att eventuella förluster kompenseras med vinster.

Håll dig till din plan

Istället för att basera dina val på dagliga marknadsfluktuationer bör du alltid hålla dig till dina långsiktiga mål. Du ska inte avskräckas av den volatila marknaden om du redan har utarbetat en bra och långsiktig strategi. Du bör alltså ta hänsyn till den normala marknadsvolatiliteten, undvika att läsa allt för mycket nyheter och hålla dig till din plan. Se till att se över framstegen i din portfölj minst en gång om året och omarbeta först din plan när det sker en större förändring i ditt liv.

Dra fördel av marknadsvolatiliteten

Om du använder ett rationellt och disciplinerat tillvägagångssätt snarare än att bli livrädd kommer du kunna dra fördel av marknadsvolatiliteten snarare än tvärtom. Om priset på ett dyrt värdepapper plötsligt sjunker i värde kommer du trots allt ha möjligheten att köpa det till en billigare peng. Så även om priset på dina tillgångar kanske drivs ner och du går med förlust, öppnas dörrarna på andra håll. Volatila aktier kan med andra ord vara profitabla om de handlas med på rätt tidpunkt.

Låt inte dina känslor ta över

Åter igen, marknadsvolatilitet är ett naturligt resultat av investeringar och alla investeringar innebär att man tar en viss risk. Därför är det superviktigt att hålla sina känslor i schack och aldrig låta dem ta över. Du kan absolut överväga att justera dina innehav om du inte kan sova om natten. Men för stora förändringar leder oftast inte till några lukrativa resultat. När allt kommer omkring handlar det “bara” om investeringar och så länge du har ett nödsparkonto (som alla investerare bör ha) kommer det inte bli värre än att du mister pengar.

Ta hjälp av ett proffs

Till sist vill vi tipsa om att ta hjälp av ett proffs om du känner att det är behov för det för att lyckas klara dig på den volatila marknaden. Experter inom området kan hjälpa dig med hur du sprider dina risker och lyckas motstå enorma svängningar på börsen.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...