Chicago regler

Share This Post

Chicago är ett kortspel för två till sex spelare och är mycket populärt. Spelet uppfanns redan på 1980-talet och uppstod i Sverige. Målet med spelet är att först få 52 poäng och spelet spelas i flera omgångar. Precis som med många andra kortspel har spelet många olika varianter och kan varieras efter eget tycke. I denna text kommer vi att förklara hur standardversionen spelas, så läs hur du blir en mästare i Chicago kortspel.

Vad är Chicago kortspel?

Chicago är ett populärt kortspel som har många olika varianter när det gäller regler. Det är ett spel som sällan spelas på casinon online och oftast spelas på traditionellt sätt med en vanlig kortlek utan joker. Ursprunget till spelet är omdiskuterat men det är sannolikt ett svenskt spel som uppfanns på 1980-talet. 

Hur du spelar Chicago

För att spela Chicago behöver ni vara två till sex spelare. Ni behöver papper och penna för att hålla koll på poängen samt en kortlek utan jokrar.

Bygg din perfekta hand

Spelet börjar med att varje spelare får fem kort. Fem nya kort tas upp i handen för varje omgång. När alla spelare fått sina kort är det dags att eventuellt byta ut kort för att förbättra sin hand. Hur många byten som ska göras beror på vad ni kommer överens om. Standard är två byten.

Stickspelsrunda

När alla byten är gjorda är det dags att börja spela en stickspelsrunda. Första spelaren lägger då ett av sina kort på bordet. Sedan ska övriga spelare i turordning lägga sina kort på det föregående kortet.

För att kunna lägga ett kort måste du följa samma färg som föregående kort. Har du inget kort i samma färg får du lägga ett annat valfritt kort. Spelaren som lägger kortet med högsta värde i rätt färg vinner hela sticket.

Ta Chicago för extra poäng

För att få extra poäng måste du ha tagit Chicago. Detta innebär att du lyckas ta alla sticken i omgången. För att göra det måste du ropa ”Chicago” innan utspelet. Om du lyckas får du 15 poäng. Om du inte lyckas får du minus 15 poäng.

Du får bara lägga och säga Chicago en gång under spelet och du måste ha minst 15 poäng för att göra det.

Köpstoppet

Många Chicago regler innefattar ett köpstopp. Detta innebär att när en spelare uppnått minst 42 poäng så får spelaren inte göra fler byten av kort.

Vinnaren avgörs

Vinnaren av Chicago är den spelare som först får 52 poäng. Om ni är flera spelare med 52 poäng vinner personen med flest poäng efter avslutad omgång.

Hur poängsystemet fungerar

I Chicago får du poäng genom olika kombinationer av kort. Exakt hur poängen fördelas och vilka kombinationer som ger poäng kan variera mellan olika Chicago regler. Standarden ser dock ut såhär:

 • Ett par – 1 poäng: Ett par innebär att du har två kort med samma valör. Exempelvis två sjuor eller två damer.
 • Två par – 2 poäng: Två par innebär att du exempelvis har två sjuor samt två åttor.
 • Triss – 3 poäng: En triss betyder att du har tre kort med samma valör.
 • Stege – 4 poäng: En stege innebär att du har fem kort i turordning.
 • Färg – 5 poäng: Färg innebär att du har fem kort i samma färg.
 • Kåk – 6 poäng:  Om du har tre kort i samma valör samt två kort i en annan valör har du en kåk.
 • Fyrtal – 8 poäng: Fyrtal betyder att du har fyra kort med samma valör, exempelvis fyra damer eller fyra sjuor.
 • Färgstege – 11 poäng: Om du har fem kort av samma färg och om de ligger i ordning har du en färgstege. Exempelvis kan du ha korten 6, 5, 4, 3, 2 som alla är i klöver.
 • Royal Straight Flush – vinner allt: En Royal Straight Flush innebär att du har en färgstege med kortet ess som högsta kort.
 • Vinner sista sticket – 5 poäng: Om du vinner sista sticket i en omgång får du fem poäng.
 • Vinner sista sticket med en tvåa – 10 poäng: Om du vinner sista sticket i en omgång med ett kort med valören två får du tio poäng.

Varianter av Chicago kortspel

Det finns många olika varianter av Chicago regler och den vanligaste är den som just beskrivits. Vill ni variera spelet kan ni exempelvis ta bort köpstopp, ändra antal byten, köra med öppna byten eller ta bort minuspoäng. Möjligheterna är många så kom överens om vilka regler ni följer innan ni börjar spela.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...
Föregående artikel
Nästa artikel