7-Zip för Windows

Share This Post

7-Zip är ett av de mest populära komprimerings- och avkomprimeringsverktygen som finns tillgängliga på nätet. Jämfört med WinZip och andra liknande programvaror erbjuder detta öppna källkodsverktyg en hög komprimeringsgrad och kommer dessutom med ett stort antal funktioner. Dessutom stöder programvaran kryptering och lösenordsapplicering för att hålla filer dina säkra. Med 7-Zip går det snabbt, enkelt och bekvämt att komprimera och avkomprimera filer på din Windows-dator, vilket vi kommer att gå igenom här.

Ett komprimeringsprogram med stöd för många filformat

Oavsett om ditt huvudsakliga mål är att hushålla med lagringsutrymme på hårddisken, när du till exempel har många sparade filer från de spel som tas upp på https://www.aktiasportcenter.fi/, eller helt bara vill spara filer på din dator generellt kan 7-Zip lösa uppgiften med hjälp av alla dess inbyggda funktioner. Det använder inte mycket systemresurser, vilket säkerställer att din dator inte går långsamt under komprimeringsprocessen. Du kommer därmed även att kunna syssla med annat på datorn samtidigt. 7-Zip klarar av att hantera filtyper som:

 • GZIP
 • DEB
 • CPIO
 • TAR
 • RAR
 • ARJ
 • LZH
 • WIM
 • RPM
 • NSIS
 • ISO
 • CAB
 • MSI
 • 7Z
 • BZIP2
 • CHM

Betydligt mer effektiv komprimeringsgrad

Jämfört med många andra appar, som exempelvis Express Zip, ger 7-Zip dig en mycket bättre komprimeringsgrad – särskilt när du använder formaten ZIP- och GZIP. Faktum är att komprimeringsgraden är 40% högre än för andra komprimeringsverktyg. Arbetar man med många tunga filer kommer man därför snabbt att märka skillnaden.

Räkna med något lägre hastighet

Även om programmet komprimerar filer relativt snabbt gör den höga komprimeringsgraden att det kompromissas något med hastigheten. Om du överväger att använda 7-Zip för personligt bruk bör detta dock inte vara ett alltför stort problem. Det är ett mycket litet pris att betala för en högkvalitativ, säker och krypterad komprimering.

Gränssnitt och användarhantering

De flesta använder 7-Zip för komprimering och avkomprimering. Även om programmet levereras med ett enkelt och rent gränssnitt kan det för vissa se lite gammalmodigt ut. Med det sagt är det lätt att navigera så att alla ska kunna använda det utan problem. Dessutom kan programmet integreras med Microsoft Windows Shell, vilket låter dig arkivera och packa upp filer med bara några klick.

Ett behändigt verktyg för att bläddra igenom filstrukturen

Till skillnad från många andra komprimeringsverktyg, kommer 7-Zip med en inbyggd filhanteringsfunktion som låter dig bläddra igenom arkiv och extrahera specifika filer och mappar utan att behöva packa upp hela arkivet. Detta sparar tid och ger dig mer kontroll över dina filer. Dessutom kan du skydda dina arkiv med lösenord och kryptering för att säkerställa att obehöriga inte kommer åt dina filer. Utöver det som vi nämnt ovan finns det andra intressanta aspekter med 7-Zip som vi listar nedan.

Komprimering och avkomprimering

7-Zip stöder flera filformat och har en hög komprimeringsgrad för att spara utrymme på din hårddisk.

Öppen källkod

Programmet har en öppen källkod, vilket innebär att den kan modifieras av allmänheten och att programmet är gratis att använda. En annan fördel med att använda sig av programvaror med öppen källkod är att en erfaren användare eller programmerare med lätthet kan förstå vad programmet faktiskt gör. Detta bidrar till en högre nivå av transparens och mer förtroende hos den community vars deltagare har installerat 7-Zip och som har som mål att programmet ska kunna bli ännu bättre.

Anpassningsbar komprimeringsnivå

Du kan justera komprimeringsnivån i 7-Zip för att uppnå optimal balans mellan filstorlek och komprimeringsgrad. Detta gör det möjligt att optimera komprimeringen i enlighet med dina specifika behov.

Arkiv med automatisk uppackning

Det är inte alla dina kolleger som kommer att ha tid eller intresse för att installera nödvändiga uppackningsprogram själva. 7-Zip kan skapa arkiv med automatisk uppackning, vilket gör det enkelt att dela filer med andra som inte har 7-Zip installerat. Mottagaren kan lätt avkomprimera filerna utan att behöva installera någon programvara.

Splitta filer utan problem

Du kan dela upp stora filer i mindre delar med 7-Zip, vilket är användbart när du vill skicka eller lagra filer som är något större, till exempel via e-post eller på externa enheter med begränsad lagringskapacitet. Detta är något som bidrar till lägre kostnader, eftersom man inte kommer att behöva lägga så mycket pengar på exempelvis fristående lagringsutrymmen.

Integrerad testfunktion

7-Zip kan testa dina arkiv för att säkerställa att de inte har skadats. Detta är av vikt för att säkerställa att dina arkiv är fullständiga samt att de fungerar.

AES-256 vid kryptering för högre säkerhet

Programmet kan kryptera arkiven med hjälp av AES-256, vilket ger en hög säkerhetsnivå för att skydda dina filer och data från obehörig åtkomst.

Stöd för flera språk

Det finns tillgängligt på flera olika språk, vilket underlättar för användare över hela världen. Man erbjuds ett stort antal språkalternativ för att passa olika användares preferenser.

Avancerade funktioner för den som vill ta ett steg längre

Om man är en mer avancerad användare och vill ta ett steg längre har 7-Zip också ett kraftfullt kommandoradsgränssnitt. Det möjliggör:

 • Automatisering
 • Batchhantering
 • Komprimering
 • Avkomprimering

Många av de funktioner som man får tillgång till via kommandoradsgränssnittet kan såklart även nås via det grafiska gränssnittet. Det som är så bra med kommandoraden är dock att man kan sätta samman scripts som gör att man kan hantera ett stort antal filer automatiskt, vilket är av vikt om man vill kunna spara tid under arbetet.

Tar få resurser vilket gör att även äldre datorer kan användas

7-Zip är känt för att ha en låg systemresursanvändning, vilket innebär att det fungerar snabbt och effektivt även på äldre datorer eller de med en generellt lägre prestanda.

Konstant underhåll

Projektet underhålls ständigt med regelbundna uppdateringar och förbättringar av programvaran. Detta medför att användarna kan förvänta sig att programmet är uppdaterat och har stöd för nya filformat och funktioner.

Vilken är vår slutliga uppfattning?

Sammanfattningsvis är 7-Zip ett kraftfullt och populär komprimerings- och avkomprimeringsverktyg med många funktioner. Bland de positiva aspekterna finner vi en hög komprimeringsgrad, lösenordsskydd, kryptering och inbyggd filhantering. Allt detta gör programvaran till ett utmärkt val för att hantera dina filer på Windows-datorn.

Dessutom är det en öppen källkodsprogramvara, vilket innebär att det är gratis att använda och har en aktiv användarbas och community som ständigt utvecklar och förbättrar programmet.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...
Föregående artikel
Nästa artikel