FileZilla for Windows

Share This Post

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP (File Transfer Protocol), FTPS (FTP över SSL) samt SFTP (SSH File Transfer Protocol). Med den här programvaran får man ett intuitivt användargränssnitt som gör det enkelt för användare att överföra filer mellan sina enheter och webbhotellskonton inom ramen för det som kallas för GPL (General Public License). I den här artikeln kommer vi att gå in på djupet gällande fördelarna med detta mångsidiga verktyg.

Vad är FileZilla kompatibelt med?

FileZilla är en plattformsoberoende programvara som finns tillgänglig i 32-bitars och 64-bitars versioner. Det fungerar med:

 • Windows
 • Mac OS X
 • Linux

Vidare finns stöd för exempelvis:

 • Amazon S3
 • Google Cloud Storage
 • Google Drive
 • Microsoft Azure
 • Microsoft OneDrive

Vad är skillnaden mellan klienten och servern?

Programvaran kopplar samman en lokal enhet med webbhotellskontot för att man ska kunna föra över filer. Skillnaden mellan FileZillas klientversion och själva servern är att den sistnämnda ”hostar” filer, och klienten kan sedan ansluta till den för att ladda upp eller ladda ner filer. Det spelar ingen roll vilken typ av filer som man laddar upp. Det kan vara allt från videofiler till dokument med spelresultat från https://tipperesultater.no/.

Hur man använder FileZilla på bästa sätt

För att ladda ner FileZilla behöver man acceptera användarvillkoren och följa installationsanvisningarna tills programvaran är installerad. Efter installationen öppnas FileZilla-fönstret automatiskt. Därefter kommer personen att behöva koppla sitt webbhotellskonto till programvaran. Det går att ansluta till servern på två sätt:

 • Genom att ange fyra inställningar i verktygsfältet
 • Genom att ange information i ”Fil”-fliken

Instruktioner för att ansluta till servern

Gå till ”Värd”-sektionen under ”Snabbanslutning” i verktygsfältet och ange webbplatsens domännamn eller själva IP-adressen. När denna information har lagts in anger man användarnamn och lösenord i de nästa två textrutorna. Beroende på bl.a. om användaren skapar en FTP- eller SFTP-anslutning kommer nummer 21 eller 22 att matas in i ”Port”-alternativet.

Ett alternativt sätt att ansluta på

Det andra sättet att koppla webbhotellskontot till FileZillas klient är att navigera till ”Fil”-fliken och välja ”Hantera webbplatser” från rullgardinsmenyn. Där kan användaren lägga till ett nytt webbhotellskonto genom att ange samma uppgifter som nämnts ovan.

Efter att en anslutning har upprättats

När anslutningen är etablerad kan användaren dra och släppa filer mellan sin lokala enhet och webbhotellskontot i FileZillas klientgränssnitt. Det finns också andra användbara funktioner som att:

 • Pausa och återuppta filöverföringar
 • Ange överföringshastighet och prioritet för olika filer
 • Hantera filer och mappar på både den lokala enheten och webbhotellskontot

Fördelar med FileZilla

Genom att använda FileZilla får man också en snabbare överföringshastighet, vilket sparar tid och förbättrar användarnas produktivitet. Dessutom är det enkelt att hantera flera webbplatser och konton inom FileZillas gränssnitt. Detta underlättar för användare som hanterar flera webbplatser eller kunder.

En öppen källkodslösning för fildelning

FileZilla är gratis och har en öppen källkodslösning för att man ska kunna skapa och hantera en egen FTP-server. Programvaran innefattar en enkel och användarvänlig lösning för att skapa en FTP-server som kan användas för att dela filer över nätverket eller över internet. Med hjälp av FileZilla kan man:

 • Skapa användarkonton
 • Ange behörigheter för olika användare och mappar
 • Övervaka anslutningar och överföringar i realtid

Dessutom kan användare, utöver att organisera filer och mappar på servern, även använda olika säkerhetsfunktioner som kryptering och IP-begränsningar för att se till att FTP-servern inte löper onödiga risker.

Kommer med skalbara lösningar

En annan fördel med mjukvaran är att den dessutom är skalbar och kan användas för att skapa och hantera en FTP-server för små och stora organisationer. Den är kompatibel med flera olika operativsystem, som:

 • Windows
 • Mac OS X
 • Linux

IT-verktyget har dessutom avancerade funktioner som loggning och rapportering för att övervaka och analysera de aktiviteter som förekommer på servern.

Fördelar med att använda FileZilla

FileZillas klient och server har båda flera fördelar för användare som behöver överföra filer mellan sina lokala enheter och webbhotellskonton eller behöver skapa och hantera en egen FTP-server. Nedan följer några av de fördelar som finns, hos både klienten och servern.

Tydliga och enkla att använda

Både klienten och servern är enkla att använda och har ett intuitivt gränssnitt som gör det enkelt att överföra filer och skapa och hantera en FTP-server. Användarna behöver inte vara särskilt tekniskt kunniga för att kunna använda dessa verktyg.

Möjlighet att hantera flera webbplatser och konton

Med FileZilla kan man enkelt hantera flera webbplatser och konton inom samma gränssnitt. Användarna kan lägga till och hantera olika webbhotellskonton och överföra filer mellan dem med bara några få klick.

Snabba och stora filöverföringar

FileZilla har stöd för säker överföring av flera filer samtidigt, vilket gör att användarna kan överföra filer snabbt och effektivt. Detta sparar tid och förbättrar produktiviteten för användare som behöver överföra stora mängder data regelbundet.

Säker anslutning som garanterar din trygghet

Både klientversionen och servern har funktioner som kryptering och autentisering för att säkra de filöverföringar som görs. Användarna kan känna sig trygga med att deras data inte utsätts för risker under överföringsprocessen.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...

Audacity för Windows

Om du är en fena på ljudredigering vet du...