Audacity för Windows

Share This Post

Om du är en fena på ljudredigering vet du säkert redan vad Audacity är. För alla andra är Audacity en programvara där man kan redigera och spela in ljud och musik. Programvaran har funnits länge på marknaden då den lanserades redan år 2000. Sedan dess har den vuxit i popularitet och lanserar än idag regelbundet nya versioner. Programmet finns tillgänglig för operativsystemen Mac, Linux och Windows. I denna text kommer du få lära dig mer om programmet. Kanske inser du att ljud är din nya hobby, som kan vara minst lika spännande som att läsa om poker på https://poker-nyheter.com/.

Audacity är helt gratis

Det som gör Audacity till ett populärt val bland folk som vill redigera eller spela in ljud är bland annat det faktum att det är helt gratis att använda. Du behöver inte ens registrera dig som användare. Detta gör det till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna ljudredigerare. Oavsett om du vill producera musik eller podcasts kan Audacity hjälpa dig att få jobbet gjort snabbt och enkelt. 

Är Audacity säkert att ladda ner?

Laddar du ned originalversionen av Audacity är det helt säkert att använda. Däremot bör du vara något mer försiktig när det gäller de modifierade versionerna. Audacity kategoriseras nämligen som ett så kallat ”open-source”-program, vilket innebär att vem som helst kan modifiera och ändra i programmets baskod. Innan du laddar ner någon av versionerna bör du se till att du har ett antivirusprogram installerat och aktiverat på din dator.

Samma sak gäller de många plugins som finns i programmet. Du kan själv programmera dina egna plugins eller ladda ner en existerande. Innan du laddar ner en plugin bör du se till att den kommer från en tillförlitlig källa och att den är aktuell.

Användningsområden för Audacity

Audacity har många kraftfulla verktyg som hjälper dig att redigera ljud som ett proffs. Programmet har en rad effekter, plugins och andra funktioner.  Därför är programmet ett utmärkt val för dig som behöver spela in ljud till videos, spela in podcasts, redigera filmmusik, eller varför inte göra egen musik.

Spela in ljud och musik

Behöver du spela in ljud till ett projekt kan du med fördel använda Audacitys funktioner för att spela in ljud i realtid. Du kan dessutom spela in flera ljudfiler och lägga dem över varandra för att på så sätt spela upp flera ljudfiler samtidigt – perfekt för exempelvis podcasts med flera personer eller musikredigering.

Redigera ljudfiler

Något som gör Audacity populärt är dess möjlighet att redigera ljudfiler. Programmet har funktioner som gör att du kan klippa, trimma, dela och sammanfoga ljudfiler. Om du är missnöjd med det du precis gjort kan du ångra obegränsat antal gånger. Du kan även kopiera ljudfiler, klistra in ljudfiler och ta bort dem om du skulle vilja.

I Audacity kan du även justera volymen, lägga till effekter, justera hastigheten och tonhöjden i ett spår och mycket mer. En effekt som ofta används är att ta bort bakgrundsljud. Genom att använda visningsläget ”spectrogram” kan du se varenda detalj i ljudfilerna och enkelt modifiera frekvenserna.

Exportera ljudfiler i olika format

När du är klar med ditt projekt kan Audacity exportera det till många olika format. Du kan spara filen som en MP3-, WAV- eller AIFF-fil. Du kan till och med spara filen som en OGG-fil. Detta gör programvaran mycket mångsidig och gör att du kan använda filerna för många olika ändamål.

Skillnaden mellan Audacity och GarageBand

Om du jämför Audacity med Apples kostnadsfria programvara GarageBand kommer du att se att det finns vissa skillnader. Till att börja med är GarageBand endast tillgängligt för Mac-användare, medan Audacity är tillgängligt även för Windows- och Linux-operativsystem.

Audacity kan upplevas som något svårt att använda eftersom dess gränssnitt tyvärr inte är speciellt intuitivt. Det gör att du måste ta dig tid för att läsa manualer och se informativt innehåll kring hur du använder Audacity. Det finns dock en stor gemenskap kring programmet där användare hjälper varandra i forum, instruktionsvideos och liknande.

Utöver Audacity och klassiker som Garage Band finns även en rad andra ljudredigeringsprogram på marknaden, såsom Ableton, Adobe Audition, CakeWalk, FL Studio, Logic Pro och Reaper. Alla dessa program utom Ableton kostar dock pengar att använda. Vill du ta ljudredigering på allvar och ta del av ett mer intuitivt gränssnitt, högre säkerhet och fler uppdateringar kan det dock vara värt att investera i ett betalprogram istället.Om du endast vill testa ljudredigering eller bara har några få mindre projekt i åtanke kan dock Audacity fungera helt utmärkt för ändamålet.

Ljudmixer för flera plattformar

Sammanfattningsvis är Audacity en gratis programvara för ljudredigering och inspelning och utgör ett populärt val bland både nybörjare och erfarna ljudredigerare. Audacity erbjuder kraftfulla funktioner som för att du kan spela in ljud i realtid, redigera  ljudfiler, justera volymnivån, lägga till effekter och exportera ljudfiler i olika format. Audacity har ett något annorlunda gränssnitt, vilket kan innebära att nya användare behöver en viss tillvänjning. Det finns dock en stor gemenskap kring Audacity och därmed många olika manualer, forum och videos kring hur du använder programmet.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...
Föregående artikel
Nästa artikel