Uno regler

Share This Post

Uno är ett populärt kortspel som skapades av Merle Robbins under 1970-talet, men blev först populärt under 1980-talet. Sedan dess har Uno behållit sin titel som populärt spel, och många uppskattar det än idag. Uno spelas med en speciell unokortlek och liknar spelet vändåtta. Här kommer vi att gå igenom hur du spelar Uno. Om du är du intresserad av fler regler kan du läsa mer här. Nuförtiden kan du även spela Uno online om det skulle falla dig mer i smaken.

Så här spelar du Uno

Förberedelser

Du behöver:

 • 2 – 10 spelare
 • En unokortlek
 • Något att räkna poäng med

En omgång kan ta allt ifrån 15 minuter till en timme, beroende på antal spelare och vilken version man spelar.

Unokortleken är lätt att förstå sig på, men för en spelare som spelar för första gången kan det ändå vara förvirrande. Kortleken består av total 108 kort. Majoriteten av dessa kort är valörkort med siffrornar 0 – 9 på dem. Utöver detta finns det handlingskort för att göra spelet jobbigare för dina motspelare. Alla kort är tilldelade en av följande fyra färger; grön, blå, gul eller röd. Fördelningen av korten ser ut som följande:

 • 76 kort: 0 – 9 i respektive färg
 • 8 stoppkort
 • 8 vändkort
 • 8 drag 2-kort
 • 4 byt färg-kort
 • 4 byt färg drag 4-kort

Att komma igång med spelet

För att börja spelet behöver ni välja en person som blandar och delar ut korten. Detta kan antingen göras verbalt eller genom att dra nummerkort från kortleken. Den som då får högsta korten blandar. Hela kortleken blandas innan sju kort delas ut till vardera spelare. Resterande kort läggs i en hög på bordet med baksidan uppåt. Det första korten vänds upp och läggs i en egen hög. Detta är högen ni spelar på och visar den aktiva färgen. Du kan endast lägga kort som har samma färg som den aktiva färgen, alternativt delar valör. Byta-färg-kort kan spelas när som helst. Det underlättar att sortera korten du har på hand efter färg.

Alltså, du kan lägga till exempel rött på rött och så kan likadana kort ligga ovanpå varandra, oavsett valör eller funktion (stoppkort kan vara på stoppkort). OBS: Byta-färg-kort kan du endast spela om du inte har något annat val.

Spelets gång

Korten spelas efter färg och valör. Du kan byta aktiv färg genom att använda dig av ett byt-färg-kort eller genom att lägga ett kort med annan färg men samma valör som kortet som redan ligger. Alltså, du kan lägga en sjua ovanpå en annan sjua även om de har olika färg. Detta ändrar den aktiva färgen och spelarna måste nu följa den nya färgen. Målet med spelet är att bli av med alla sina kort först.

Du kan hindra spelare från att lägga kort genom att spela ett så kallat stoppkort. Stoppkortet gör att nästa spelares tur hoppas över. Du kan även spela ett vändkort, som gör att spelets riktning ändras. Detta betyder att spelaren som precis innan dig lade ett kort nu måste lägga ett till.

Det finns även kort som gör att du behöver plocka upp nya kort. Dessa är markerade med antingen +2 eller +4. Förutom att plocka upp nya kort måste denne spelare även stå över sin tur. Det är möjligt att lägga ett +2 kort på ett +2 kort. Det betyder att följande spelare måste ta upp fyra kort istället.

Byt-färg-kort är endast tillåtna att spelas när du inte har något annat kort att lägga. De låter dig välja vilken färg du vill och kortet kan läggas ovanpå vad som helst. Om byt-färg-kortet har en +4 på sig ska följande spelare ta upp fyra kort och måste stå över sin tur. Om du spelar ett byt-färg+4 kort när du egentligen kan lägga något annat får du själv plocka upp fyra kort.

Om du inte kan lägga något alls får du dra ett kort från den stora högen på bordet. Om du får ett kort du kan spel så lägger du det och annars går turen vidare till nästa spelare. Somliga spelare tycker att det är roligare att fortsätta dra kort ända tills man får ett kort man kan spela. Detta kan göra så att en spelare går från två kort på hand till tio och ändrar snabbt ställningarna. Om högen ni drar kort från skulle ta slut får ni plocka upp alla kort från spelhögen utom det översta och blanda dem på nytt för att fortsätta spelet.

Avslutning av spelet

Här kommer en av de viktigaste reglerna i Uno. När du är på väg att lägga ditt näst sista kort måste du säga ”UNO!”. Uno är spanska och betyder ett. När du säger uno informerar du dina motspelare om att du bara har ett kort kvar på handen. Skulle du glömma av att säga UNO och en av de andra spelarna gör det istället måste du dra två kort från högen på bordet och stå över din tur. Du vinner när du har blivit av med alla dina kort.

Poängräkning

Om du bara vill spela en omgång kan du hoppa över den här biten, men om du är intresserad av att spela mer än en gång är det här ett mer aktivt sätt att välja vinnare på. Det finns två sätt att göra det på, men basen är densamma. Innan spelet börjar sätter ni en poänggräns, till exempel 500 poäng. Poängen räknas alltid som följande:

 • Valörkort 0 -9 har det värdet som står på dem
 • +2 kort: 20 poäng
 • Stoppkort: 20 poäng
 • Vändkort: 20 poäng
 • Byta-färg-kort: 50 poäng
 • +4 Byta-färg-kort 50 poäng

Första sättet att räkna poäng på innebär att den som först når 500 poäng har vunnit. Alla spelarna räknar ihop de poäng de har på handen, medan vinnaren av omgången får alla de andra spelarnas poäng ihoplagda. Det lönar sig alltså verkligen att vinna. Spela så många omgångar som krävs för att någon ska komma upp i 500 poäng. Den som först gör detta har vunnit.

Det andra sättet går ut på att få så lite poäng som möjligt. Poängen räknas på samma sätt, men spelaren som först säger uno och blir av med alla sina kort får noll poäng. När en spelare når 500 poäng är hen ute ur spelet. När det bara är två spelare kvar avgörs vinnaren.

Uno som lagspel

Om man vill kan man även spela Uno i lag om två eller fler spelare. En version av detta är en staffettvariant där en spelare tar över när medspelaren har slut på kort. Första paret till 500 poäng vinner. Spelas det i lag ska man varva så att två personer från samma lag inte sitter bredvid varandra. När du räknar poäng är det viktigt att komma ihåg att endast motspelarnas kort räknas.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...
Föregående artikel
Nästa artikel