Bond-fredag: From Russia With Love

Share This Post

Titel: From Russia With Love
Releasedatum: 1963
James Bond: Sean Connery
Bond-brud: Daniela Bianchi (Tatiana Romanova)
James Bond-film nummer två heter From Russia With Love, i Sverige översatt till Agent 007 ser rött, vilket förstås är humor på hög nivå. Här gör organisationen SPECTRE entré på riktigt, i Dr. No nämner bara Dr. No själv att han är en del av organisationen. I From Russia With Love vill SPECTRE komma över en krypteringsmaskin från ryssarna, och det görs förstås lättast genom att lura britterna att sno den, med ryska bombnedslaget Tatiana Romanova som ovetande trippelagent. Samtidigt vill SPECTRE passa på att hämnas på James Bond, vilket resulterar i en riktigt bra scen på tåget i slutet av filmen.
De ostiga agenttricken finns kvar i From Russia With Love, med exploderande väskor och lösenord agenterna emellan. Det är också början till prylfixeringen i serien, lämpligt nog med avdelning Q:s entré, där ikoniske major Boothroyd (Desmond Llewelyn) kommer vara med oss till sin död. Även Ernst Stavro Blofeld, SPECTRE:s Number 1, debuterar i den här filmen.

Alexander tycker:
From Russia With Love är helt klart en klassisk Bond-film och i mina ögon den första som faktiskt känns sådär härligt Bondig. Många klassiska ikoner presenteras för första gången här, som Blofeld och hans vita katt (som den yngre generationen kanske känner igen mer som Dr. Evil från Austin Powers-trilogin); den onda superorganisationen SPECTRE samt introduktionen av Q, underbara Q med sina prylar som alltid kommer till användning. Dock är själva filmen inte mer än okej, den glimrar till ibland (tågscenerna är det bästa i hela filmen) men aldrig mer än så.
TDH tycker:
From Russia With Love är på många sätt en tunn Bond-film i mina ögon. Där Dr. No är seriens start och på så sätt kommer undan med sig själv, och Goldfinger är supersuccén som startar James Bond-febern på allvar, så känns inte From Russia With Love lika bra helt enkelt. Den introducerar dock en mängd element som är centrala i Bond-filmerna en lång tid framöver vilket gör den intressant, och scenerna på tåget är utmärkta. Dessutom har From Russia With Love en mängd minnesvärda karaktärer, som läskiga Rosa Klebb och sköne Kerim Bay. Är förresten inte Grant väldigt lik nuvarande James Bond-skådisen Daniel Craig? Bara en sådan sak!
Postern
Helt klart en av de snyggaste Bond-postrarna i vår mening. Tydliga kontraster i svart, vitt och rött kombinerat med de underbara handritade portträtten och en James Bond som aldrig varit stiligare. Det finns ju en anledning till att just den här postern blev förlagan till Nutopias Bond-fredagsgrafik.
Vinjetten
Yes! Nu börjar det likna något. Även om vi inte har kommit upp i högsta klass riktigt än så är From Russia With Love-vinjetten ändå ett stort steg i rätt riktning. Här får vi för första gången se projicerad text på naken hud och finns det något mer klassiskt än det i en Bond-vinjett? Låten däremot är betydligt bättre i Matt Monros tappning, så som den är på soundtracket, med skönsång och ett lugnare tempo. Man kan faktiskt höra just den versionen en bit in i filmen, när James och hans dam ligger och kuckilurar längs med flodkanten.
Bästa citatet:

Kerim’s Girl: Keim Bey! Kerim Bey! I no longer please you?
Kerim Bey: Be still! Ahh… back to the saltmines!

Bästa scenen:
Konversationen mellan Bond och Grant på tåget. Tågscener kan aldrig bli fel helt enkelt, och när denna tågscenen dessutom innehåller filmens bästa dialog har vi en vinnare. Vi diggar också scenen där Kerim ska hämnas Krilencu och skjuter honom när han flyr ut genom Anita Ekbergs mun. Eh ja, precis, ur hennes mun. Se filmen så förstår ni.
Somnade Malin?
Ja, när bondbruden fick sömnmedel, vinglade till hytten och blev nerbäddad började det även bli dimmigt för Malin. Strax därpå, när första slaget utdelades mellan Grant och Bond i hytten bredvid, somnade Malin gott och missade resten av filmen.
Det var allt för denna veckan, kom tillbaka nästa fredag för lite Goldfinger-action!

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...