Fredagsappen: Ticket to Ride Pocket

Share This Post


Något jag personligen gillar väldigt mycket är brädspel, klassiska som nya, i digital tappning på bland annat iPhone och andra konsoler. Som vanligt gäller det dock att själva konceptet är underhållande för att man ska fastna, men det är å andra sidan oftast bara sådana som återges i virtuella utgåvor. Som Ticket to Ride, eller Ticket to Ride Pocket som denna text handlar om.
För att få det ur vägen så är Ticket to Ride med tillägget ”Pocket” en något nedskalad iPhone-version, betänkligt billigare än den lite maffigare varianten till iPad utan Pocket-suffixet. Men grunden är densamma.
Här gäller det att erövra järnvägslinjer kors och tvärs över USA, och allt sker i gammal traditionell miljö. Varje omgång, som spelas ensam mot datorkontrollerat motstånd eller levande sådant via nätverk/internet, inleds med att man väljer ett par förutbestämda städer. Spelarens uppgift är sedan att koppla samman dessa med järnväg för att, när spelet är slut, kunna inkassera poängen som motsvarar värdet för varje sträcka. Detta gör man genom att dra kort ur en lek där olika färger spelar roll för vilka kort som fungerar var på kartan. Den spelare med högst poäng när det maximala antalet tillåtna kort förbrukats vinner.
Men det är inte alltid så lätt som det låter. Man är ofta två eller fler som slåss om en och samma sträcka, så det gäller att vara snabbt ute då det är först till kvarn som avgör vem som får rutten. Samtidigt kan man inte slösa allt för många kort och omgångar på de kortare sträckorna eftersom de ger relativt låga poäng, utan ibland får man vara tålamodig, ägna några rundor åt att bygga upp ett mindre bibliotek av kort som sedan kan användas till att belägra längre sträckor som också ger mycket högre poäng.
Tajming är A och O i Ticket to Ride.
För helt nya spelare kan det verka en smula överväldigande, men efter instruktionsvideon och den initiala provomgången dröjer det inte många minuter innan allt sitter som handen i handsken. Ett par rundor senare och man spelar som man aldrig gjort något annat.

Jag har uteslutande skitkul med Ticket to Ride, och då det inte tar överdrivet många minuter att spela från start till slut passar det i princip när som helst. Är du ett fan av genren kommer du älska det här, men jag vågar nästan rekommendera detta till vem som helst.
Du hittar Ticket to Ride Pocket på App Store för 15 kronor.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...