Nutopia

Arkiv för
Activision

5 oktober

Bond-fredag: Här är spelen med 007

Det är förstås ingen som är förvånad över att det släppts en mängd spel baserade på (främst) Bond-filmerna. De flesta ärrade spelare tänker direkt på GoldenEye 007, Nintendo 64-klassikern som Rare utvecklade, men det fanns faktiskt spel innan dess.
Parker Brothers släppte det första spelet, kort och gott kallat James Bond 007, till bland annat Commodore 64 (versionen jag minns) och diverse Atari-modeller. Spelet satte James Bond i ett fordon som, i sann Q-anda, kan ta sig fram såväl på land som i vatten. Det är en sidorullande skjutare som består av banor baserade på filmerna Diamonds Are Forever, Moonraker, For Your Eyes Only, samt The Spy Who Loved Me. Helt ärligt är PB:s bidrag till Bond-spelen inte särskilt minnesvärt, annat än att det var det första spelet som släpptes.
Efter det delade Bond-spelen sig i två grenar. Dels var det textäventyren som Mindscape släppte, och dels de mer grafiska actionspelen från Domark. Mindscape släppte förvisso bara två spel – A View to a Kill samt Goldfinger baserade på filmerna med samma namn – men redan här blir det lite stökigt med licenserna, i sann Bond-anda. Det finns nämligen två spel baserade på A View to a Kill, Domark släppte det andra. Näst efter Electronic Arts så är det faktiskt Domark som släppt flest spel, nämligen: A View to a Kill, Live and Let Die, The Living Daylights, 007: Licence to Kill, The Spy Who Loved Me, samt James Bond 007: The Duel. Av dessa är det dessvärre bara The Duel – ett hopkok av diverse Bond-moment – som jag minns. Det var inte särskilt bra.
Läs vidare →

19 maj

Diablo III: Guldbiljetterna som blev till sand

Diablo 3Om du lever under en sten kanske du inte märkt det, men speltillverkaren Blizzard har äntligen släppt Diablo III. Spelet har redan sålt miljoner exemplar och haft de normala problemen med servrar som inte klarar lanseringen. Har du vänner som spelar spelet och är intresserad av att testa så har Blizzard packat med gästlicenser i varje förpackning. Gästlicenserna (guest pass) låter dig ladda ner och spela spelets första kapitel. Precis samma material som var tillgängligt på den tidigare betaversionen.
Detta fantastiska sätt att marknadsföra spelet har Blizzard (troligen deras IT-säkerhetsavdelning) misslyckats med totalt. Gästlicenserna ger dig nämligen tillgång till att spela spelet och se när dina vänner spelar, men av något skäl begränsar det dig till att bara kunna spela med andra människor som har gästlicenser. Så om du vill spela med vännen som gav dig gästlicensen får du helt enkelt köpa spelet. Skulle du uppgradera till den fullgoda versionen börjar du dessutom om från början i spelet.
Läs vidare →

27 mars

Dagens tweet: Robert Bowling lämnar Infinity Ward och Activision


Lite industrinyttvarning på den här, men de som följt kontroverserna kring Activision och Infinity Ward med flera företag inblandade i Call of Duty-serien torde finna det här lite intressant.

20 maj

Activision profiterar på MW3-läckan


Det är väl ingen här som missat läckan gällande Call of Duty: Modern Warfare 3? Alldeles för mycket material kom ut alldeles för tidigt, och det var sajten Kotaku som drog igång allting genom en rad avslöjande poster. Men Activision är inte arga, tvärtom. Läs vidare →

14 maj

Call of Duty: Modern Warfare 3 läckt och bekräftat


Tredje världskriget stundar, för det har läckt ut en mängd information till Kotaku rörande Call of Duty: Modern Warfare 3. Hela spelvärlden har förstås vetat att spelet varit under utveckling, men läckan har fått Robert Bowling på Infinity Ward, att bekräfta dess existens på Twitter. Läckan är äkta med andra ord, om det nu verkligen är en läcka eller om Activision känner pressen från Battlefield 3? Konspirationsteoretiker kan ju fundera på det ett tag, vi kikar på lite teasertrailers. Läs vidare →

11 april

Apple knyter till sig nyckelpersoner från konkurrenter


Apple har nyligen lockat till sig Rob Saunders från Nintendo samt Nick Grange från Activision i syfte att positionera de båda inom PR, dock inom olika underavdelningar. Saunders, som tidigare varit anställd hos Nintendo i sju år, kommer i huvudsak att jobba med applikationer för samtliga iOS-maskiner medan Grange från Activision i Europa har iPad-hårdvara som huvuduppgift.
Även om det för oss konsumenter kanske inte märks särskilt mycket av övergångarna svider det säkert lite extra för framför allt Nintendo som konkurrerar med – och anser vara ett större hot än både Sony och Microsoft – iPad, iPhone och iPod touch om de bärbara spelarnas pengar.

10 februari

Guitar Hero skrotas (True Crime med)


Det är tuffa tider för musikspelen, något man inte direkt märker när det väller ut låtpaket och DLC till såväl Guitar Hero-serien som Rock Band-spelen, för att inte tala om SingStar-pumpet av ytterligare trudelutter som kan våldtas på förfesterna runtom i världen. Läs vidare →

30 april

Bungie skriver tioårsavtal med Activision för ny spelserie

Bungie, kända för att ha utvecklat Halo-spelen åt Microsoft, har skrivit på ett tioårsavtal med Activision kring en enda spelserie. Det är ett intressant avtal, för Bungie behåller all äganderätt och säger sig ha kreativ frihet, medan Activision får äran att ge ut deras nya storslagna plan – som de självfallet inte vill prata öppet om. Detta kommer i kölvattnet på rykten om att Infinity Ward, utvecklarna bakom bland annat supersuccén Call of Duty: Modern Warfare 2, är på väg att stängas – man har redan sparkat anställda i omgångar. Activision har fått en hel del dålig PR på grund av detta.
Men nej, Modern Warfare 3 kommer inte utvecklas av Bungie. Det här avtalet handlar bara om en ny spelserie. Läs vidare →

17 januari

Activision, YouTube och varför spelbranschen är rutten ibland


I fredags skulle vi ha publicerat en trailer på Transformers: War for Cybertron, som nått oss från utgivarna Activision. Som bekant kör vi våra trailers på YouTube, ett beslut vi tagit inte av kostnadsskäl som man kanske skulle kunna tro, utan för att YouTube-trailers fungerar på iPhone, till skillnad från alla de flashbaserade videospelare som finns.
Som synes blev det ingen trailer, blott lite bilder. Activision behagade nämligen stoppa videoklippet. Läs vidare →