Bungie skriver tioårsavtal med Activision för ny spelserie

Share This Post

Bungie, kända för att ha utvecklat Halo-spelen åt Microsoft, har skrivit på ett tioårsavtal med Activision kring en enda spelserie. Det är ett intressant avtal, för Bungie behåller all äganderätt och säger sig ha kreativ frihet, medan Activision får äran att ge ut deras nya storslagna plan – som de självfallet inte vill prata öppet om. Detta kommer i kölvattnet på rykten om att Infinity Ward, utvecklarna bakom bland annat supersuccén Call of Duty: Modern Warfare 2, är på väg att stängas – man har redan sparkat anställda i omgångar. Activision har fått en hel del dålig PR på grund av detta.
Men nej, Modern Warfare 3 kommer inte utvecklas av Bungie. Det här avtalet handlar bara om en ny spelserie.
Tre saker slår mig som extra intressanta i hela den här historien.
För det första så betyder det här med största sannolikhet att Bungie är klara med Halo-spel. Det är i och för sig ingen direkt nyhet i sig, men de som hoppades på något efter Halo: Reach får förlita sig till att Microsoft hittar en annan studio som kan fylla Bungies tveklöst stora skor. Man bryter verkligen med Microsoft här, och med plattformen Xbox 360, för även om Bungies kommande spelserie självfallet kommer till 360 med så är det inte en plattformsexklusiv historia. Räkna med PlayStation 3 och kanske PC, Mac och rentav Wii utöver det.
För det andra så handlar avtalet om en enda spelserie. Enbart. Det är intressant, under tio år ska alltså Bungie bara jobba med en enda spelserie, och det är det enda Activision får från dem. Kanske är det mer än nog, säkerligen tänker Bungie stort och bombastiskt, men ändå – studion har uppenbarligen kunnat diktera villkoren ganska väl. Och igen: Bungie äger spelserien, varumärket, hela köret.
För det tredje så är tio år en väldigt lång tid för den här typen av avtal. Två eller tre år får nog ses som mer vanligt, men tio är ett rejält steg från det. Är det en vink inför vad vi kan vänta oss från den kommande spelserien? Tankarna går förstås till Blizzards World of Warcraft, och det faktum att det är en del av det Activision som Bungie nu skrivit avtal med. Är det ett onlinespel Bungie jobbar med? Då känns tio år plötsligt betydligt mer rimligt, än om man bara har tänkt sig 2-3 spel i en serie. Å andra sidan, Bungie tänker kanske bara stort här – kanske ska man inte övertolka?
Intressant är det i alla fall. Räkna inte med mycket mer om det här förrän efter lanseringen av Halo: Reach. Bungie säger att de redan har påbörjat arbetet med den nya spelserien, utan att rikta in sig på någon specifik plattform, men också att merparten av studion har fullt upp med just Halo: Reach. Och med tanke på att Halo: Reach kommer smälla tungt på E3 längre fram så lär vi inte få någon mer information om Bungies nya spelserie förrän efter det.
Men spekulera går ju bra: Det blir förstås ett actionlir med onlinedelar, i en science fiction-värld som är som gjord för att utökas med mindre actionladdade lir. MMO? Nej, det tror jag inte, men väl onlinespelande förstås.
Vad tror ni?

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...