Bond-fredag: The World Is Not Enough

Share This Post

Titel: The World Is Not Enough
Releasedatum: 1999
James Bond: Pierce Brosnan
Bond-brud: Sophie Marceau (Elektra King), Denise Richards (Christmas Jones)
The World is Not Enough är den sista filmen med Q som Q ska vara, det vill säga gestaltad av Desmond Llewelyn. Formellt sett var det inte tänkt att Llewelyn skulle sluta efter den här filmen, men John Cleese introduceras (kallad R av Bond) som Q:s assistent. Dessutom gör Q en så oerhört passande, nästan sorgsen sorti när Bond frågar om han tänker dra sig tillbaka snart, apropå assistenten. Ingen visste att Llewelyn skulle dö i en bilolycka kort efter filmens premiär, vilket gör den till hans sista. En era gick i graven och Q-avdelningen blev aldrig lika bra, eller ens detsamma, igen.
Lite trivia så: Peter Jackson var påtänkt som regissör, men Barbara Broccoli gillade inte The Frighteners, så uppdraget gick till Michael Apted istället. Jackson, en hängiven Bond-älskare, har konstaterat att han knappast kommer få chansen igen då filmerna brukar regisseras av mindre kända regissörer.
Titeln, The World is Not Enough, anspelar på släkten Bonds familjemotto. Den förkortas ofta TWINE, vilket man förstår när man skriver en recension av filmen och måste upprepa den många gånger. Spelet som släpptes med samma namn var för övrigt tämligen värdelöst.
I slutet av filmen har MI6 satt upp ett kontor i ett gammalt engelskt slott vid någon vacker sjö. Exakt samma slott är med i Mio Min Mio, där det agerar borg åt Riddar Kato. Detta var faktiskt något vi upptäckte själva, helt utan Wikipedia-hjälp, så plus i kanten till oss där!
I filmen lyckas Bond återföra pengar som Sir Robert King betalat i lösensumma för sin dotter Elektra (Sophie Marceau). Men pengarna är en fälla och en bomb dödar King på MI6:s högkvarter, med tillhörande båtjakt på Themsen. Efter det tror MI6 att Elektra, som tagit över sin fars byggande av en gaspipeline till väst, är hotad av den ryske terroristen Renard (Robert Carlyle), vilken också var hennes kidnappare.
Ingenting är dock vad det verkar, Elektra är egentligen ute efter hämnd tillsammans med Renard, och mitt i soppan stiger Denise Richards som Bond-bruden och tillika atomexperten Christmas Jones. Många explosioner blir det.

Alexander tycker:
The World Is Not Enough innehåller många toppar och dalar i mina ögon. Jag älskar att den känns väldigt mycket som de äldre Bond-filmerna; låg humor (tillrättning av slips under vattnet), skidjakt mot fallskärmsbestyckade skotrar, spännande undervattensscener samt lite för mycket kvinnoflörtande från James Bond själv. Och scenen där Q tackar för sig är oväntat känslosam och framkallar en klump i magen. Brosnan växer dessutom som Bond för var film som går, det är något med hans blick som får mig att älska hans rollprestation. Att han dessutom visar tecken på lite mer delikata känslor är bara ett plus i min bok.
Tyvärr fallerar filmen lite ungefär halvvägs in, typ då Denise Richards kliver in i bilden. Jag har svårt för att uppskatta henne, extremt svårt. Jag har aldrig förstått henne som sexsymbol och ännu mindre hennes ”skådespelartalanger” – att hon i TWINE fick en roll som kärnfysiker är i mina ögon ofattbart och samtliga repliker från henne är väldigt krystade och helt utan trovärdighet. Renard är inte heller någon toppenskurk – jag gillar visserligen Robert Carlyle, men hans roll är rätt ointressant.
TDH tycker:
The World is Not Enough har en hel del bra scener och intrigen är intressant, men den känns stundtals ganska trött. Kanske beror det på att Denise Richards är så förbenat tråkigt dålig, eller så är det för att Renard känns som en billig Bond-skurk, jag vet inte riktigt. Brosnan-filmerna går nedför från början, även om 007-rollen är fortsatt stabil. Filmens stora Bond-ögonblick, om ni minns det från föregående rulle, är för övrigt när Bond dyker med sin båt under båtjakten i London, och rättar till slipsen under vattnet. Billigt och fånigt, men väldigt mycket Bond. The World is Not Enough är inte den sämsta Bond-filmen, absolut inte, men långt ifrån toppen med.
Postern:
Den här postern hamnar i samma fack som de tidigare Brosnan-postrarna. Extremt ful och helt utan charm eller stil. Vi tänker inte analysera den mer än så.
Vinjetten:
Med GoldenEye togs Bond-vinjetterna till en helt ny nivå. Riktigt snygga specialeffekter och genomtänkta teman rakt igenom. The World Is Not Enough har även den en väldigt snygg vinjett, men inte alls den bästa. Den börjar snyggt med Bond som faller ner till marken och håller sig för axeln; en förlängning av föregående scen som ingen tidigare Bond-film gjort (explosionen i GoldenEye räknas inte). Men sedan fortsätter det lite sämre med psykadeliska färgmönster (vi fattar kopplingen till olja, men det är inte snyggt) och olika anspelningar på jordklotet. Helt okej, men inte mer än så alltså. Däremot fullkomligt ÄLSKAR vi Garbages Bond-låt som lätt kvalar in som en av de bästa. Shirley Mansons röst är som skapt för att sjunga Bond-låtar och melodin verkligen osar av gammal hederlig Bondkänsla. Nutopia approves!
Bästa citatet:
Lätt, så lätt val. R är introducerad, Q ställer sig på en hiss lite försynt, och försvinner ner ur bild när ordväxlingen är slut. Ur bild och ur serien.

Q: I’ve always tried to teach you two things. First, never let them see you bleed.
James Bond: And the second?
Q: Always have an escape plan.

Bästa scenen:
Slutstriden på den ryska ubåten är tråkig, och båtjakten är inte spännande nog, trots att den slutar med luftballong och Millennium Dome. Kanske när Elektra har Bond i tortyrstolen?
Nej, bäst är nog när Bond har intagit rollen som ryska atomexperten doktor Arkov och kommer till planet som ska flyga honom till, ja det vet han ju inte. Med sig har han bland annat en bag som han tog på måfå i Arkovs bil. Besättningen frågar om han har mutorna, och Bond chansar på bagen. Vilken tur, joggingskor till alla…
Somnade Malin?
Hade det inte varit för att denna film sågs från en hård kökssoffa så hade Malin definitivt somnat. Allt vridande och vändande för att hitta ett skönt sätt att sitta på höll henne dock vaken. (Malin vs Bond 4-16)
Nästa vecka tittar vi på Pierce Brosnans sista insats som Bond i Die Another Day. På återseende då!

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...