Bond-fredag: For Your Eyes Only

Share This Post

Titel: For Your Eyes Only
Releasedatum: 1981
James Bond: Roger Moore
Bond-brud: Carole Bouquet (Melina Havelock)
Med For Your Eyes Only ville producenterna gå tillbaka till en mer jordnära och klassisk typ av Bond-film efter att ha spårat ur lite grand i föregående Moonraker. Inga urspejsade rymdfärder eller galna undervattenskomplex den här gången alltså.
En brittiskt spionbåt, St. Georges, förliser och sjunker till Joniska Havets botten efter att av misstag ha bärgat en vattenmina. På båten finns ATAC – ett system som det brittiska försvarsdepartementet använder för att kontrollera och koordinera den kungliga flottans missil-u-båtar. Bond är så klart rätt man att hitta ATAC-modulen och föra den i säkerhet innan Sovjet kan lägga sina iskalla labbar på den.

Alexander tycker:
På samma sätt som jag uppskattade halvt urflippade Moonraker kan jag uppskatta For Your Eyes Only för att den är totalt raka motsatsen. Ett förvånansvärt bra manus, sköna actionscener och några typiska Bond-karaktärer (jag älskar till exempel Columbo) gör For Your Eyes Only till en väldigt sevärd Bond-film i mina ögon. Trots att den inte sticker ut speciellt mycket åt något håll och trots att det finns betydligt bättre filmer i Bond-universumet. Att den dessutom har ett härligt 80-talsskimmer över sig är bara ett plus i min bok. Jag saknar dock Bernard Lee som M – Lee dog i cancer precis innan han hann spela in sina scener för filmen. För att hedra Lee ersatte man honom inte med någon annan skådespelare, utan skrev istället om manuset till att M var tjänstledig.
TDH tycker:
Efter bombastiska Moonraker känns det skönt med en mer jordnära Bond-film, vilket också var tanken med For Your Eyes Only. Filmen som sådan är en helt okej spionthriller med lite Bond-tillfällen, och känns väldigt välproducerad, men den sticker inte ut på något sätt, som en jämn kurva utan toppar. På så vis passerar For Your Eyes Only, men det är i sig inte nödvändigtvis något negativt. För övrigt minns jag serietidningsversionen väl, nästan bättre än filmen.
Postern:
Det är något med den här postern som vi inte gillar, men det är svårt att sätta fingret på precis vad det är. Det kan vara att Bond ser ut att vara jätteliten, det kan vara den fula röda inramningen eller den totala avsaknaden av Bond-känslan. Något är det i alla fall och vi gillar det inte. Total katastrof är det förstås inte, men det finns helt klart mycket snyggare Bond-postrar än så här.
Vinjetten:
Trenden med mer Che Guevara-liknande silhuetter fortsätter även i den är vinjetten och vi gillar det. Det ger lite mer djup och detaljkänsla utan att bli för mycket. Vad som däremot blir alldeles för mycket är Sheena Eastons fruktansvärt dåliga låt. Eller ja, verserna är helt okej, men när refrängen kommer in spricker samtliga glasföremål inom tio meters radie. Den här låten, tillsammans med några framtida Bond-låtar, är ett rejält lågvattenmärke.
Bästa citatet:
När Bond och Q använder Identicasten för att ta fram en bild på Locque går Q lite överstyr när det är dags att bestämma näsa:

– A nose, not a banana, Q.

Hela den här scenen är för övrigt rätt roligt.
Bästa scenen:
Introsekvensen, när James Bond har lagt blommar på Tracy Bonds grav (han gifte sig i slutet av Lazenbyfilmen som ni kanske minns) så hämtas han i helikopter. Den är snart radiostyrd av Blofeld, som djävlas lite med Bond, innan 007 får kontrollen och lyckas dumpa rullstolsbundne Blofeld i en fabriksskorsten. Bäst? Nja, kanske inte, men den sticker sannerligen ut mest.
Vad som är intressant med den här scenen är att karaktären i rullstolen varken nämns i filmen eller i eftertexterna, det är dock solklart att han faktiskt är menad att vara Blofeld. Detta på grund av ett bråk med Kevin McClory, ägaren av rättigheterna till Bond-filmen Thunderball (där även rättigheterna till just karaktären Blofeld och organisationen SPECTRE ingick). Eon, som producerade For Your Eyes Only, motsade sig McClorys äganderätt och valde att dumpa Blofeld i skorstenen för att visa att han minsann inte behövs för att göra en bra Bond-rulle.
Kaxigt så det förslår. We like!
Bubblare:
När en av skurkarna i början av filmen försöker bryta sig in i Bonds bil (prydd med ett Burglar protected-klistermärke) genom att krossa fönstret. Istället för att sätta igång ett larm sprängs bilen och skurken med den. Bara lite överdrivet, men det är ju ändå James Bond vi snackar om här.
Somnade Malin?
Malin somnade lagom till Bond blev överfallen på hockeyrinken, vaknade vid undervattenssekvensen med ubåtsslagsmålet och somnade sen kvickt om igen.
Nästa vecka gör Sean Connery comeback i Never Say Never Again.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...