Nutopia

Chrome går om Firefox i webbläsarkriget

Jag vet inte om vi ska tillskriva Chromes frammarsch – nu större än Firefox – någon egentlig kvalitetsvärdering, eller om det bara är Googles muskler som gjort den till en så stor spelare, men faktum är att Chrome nu är större än Firefox. I alla fall om man tror på StatCounters statistik, vilken om inte annat torde vara en hyfsad fingervisning.
Statistiken visar också att Safari ökar något, medan Opera tappar minimalt. Just Firefox, och branschledande Internet Explorer, står för de stora rasen, även om Internet Explorer vänt något på slutet – gissningsvis tack vare alldeles utmärkta version 9. Datan är sammanställd från november 2009 till november 2011.
Personligen tycker jag inte det är en oväntad utveckling, Chrome – som bygger på Webkit-motorn precis som Safari – är en alldeles utmärkt webbläsare, medan Firefox känns mer och mer klumpig och utdaterad. Själv använder jag både Chrome och Safari, övriga webbläsare startas bara i testsyfte, förutom när det släpps större uppdateringar då de förstås får en ny chans.
Du kan följa webbläsarkriget löpande hos StatCounter.