Finns det någon som inte är fascinerad av vetenskap? Det är i alla fall vi på Veckans Blogg, därför blir också veckans bloggare Paul Belfrage med sajten Visuell Vetenskap.
– Mitt namn är Paul Belfrage och jag bor i Malmö tillsammans med fru och två barn. Jag är utbildad gymnasielärare inom datorvetenskap och fysik samt grundskollärare inom matematik och NO. Jag är ensam författare till min blogg och syftet med den har vuxit fram efterhand. Syftet är att visa att vetenskap inte är tråkigt eller svårt att ta till sig. Eftersom det är en ren fritidssysselsättning så blir det när jag har tid och har hittat något intressant att skriva om. Jag skriver inte bara om vetenskap. Mitt andra intresse är IT och det blir en del inlägg om det också.
Hur skulle du själv definiera uttrycket “Visuell vetenskap”?
Att man kan ta till sig vetenskapliga skeenden visuellt utan att nödvändigtvis studerat på universitetet. Jag försöker tolka det så öppet som möjligt. Allt från program, appar, filmklipp, simuleringar och dokumentärer. Även tips på böcker förekommer eftersom en välskriven populärvetenskaplig bok innehåller beskrivningar som är lika visuella som ett filmklipp.
Fysik, astronomi och matematik låter som tre ganska så avancerade ämnen. Hur håller man det på en nivå som de flesta bloggbesökarna begriper?
Det finns redan många bra resurser på Internet. Vissa riktar sig till skolvärlden, andra är mer populärvetenskapliga. Jag undviker att skriva långa blogginlägg och låter ofta länkarna och de inbäddade filmerna tala för sig själva.
Vad är, enligt dig, det allra mest intressanta med vetenskapen?
Att ta reda på hur allt fungerar och hänger ihop. Det finns inget annat som drivit mänskligheten framåt så fort som vetenskapen. En annan intressant aspekt är att det inte finns någon person eller grupp som bestämmer vad som är sant eller rätt. Det finns forskare som är motståndare till etablerade teorier men så länge de kan tillföra nya insikter så är deras åsikter lika viktiga. Einstein trodde t ex inte att världen var kvantfysikalisk, så han utmanade forskarna att bevisa det. Det drev på utvecklingen av kvantmekaniken.
Vetenskap sträcker sig självfallet över en väldigt bred front, men kan man säga att det går trender inom utvecklingen? Vad satsas det mest på just nu?
Det skulle jag gissa är materiens minsta byggstenar. Syftet med LHC (Large Hadron Collider red. anm.) är att se hur världen fungerar på den minsta skalan. Hittills har man bekräftat det man redan visste och några hoppas att man kan bekräfta eller förkasta Higgspartiklarna under nästa år. En Higgspartikel är en teoretisk partikel som skulle ge t ex protoner och neutroner massa.
Vad har varit det mest uppseendeväckande inom vetenskapen, eller så långt din blogg sträcker sig, 2011?
Jag började redan 2008, då var det LHC som startade. Ironiskt nog var det kanske just det år som LHC gick sönder och fick stängas för reparation som märktes mest. Satelliten Keplers konstanta upptäckande av exoplaneter är en annan stor nyhet. I övrigt är det troligen nyheten att det fanns bakterier på jorden som kunde leva på arsenik. Nu visade det sig att det fanns mycket att ifrågasätta med de resultaten.
Nämn en viktig sak du tror människan behärskar inom 50 år som vi inte har, ser eller förstår idag.
Digitaliseringen kommer att påverka oss ännu mer och jag tror att vi kommer låta den ta över mer och mer av vardagslivet utan att vi måste trycka på en skärm. Gissningsvis kommer vi att låta datorer köra bilar med hjälp av GPS. Kanske kommer vi att ha medicinska scanners i kläderna för att se hur vi mår.
För mer om matematik, fysik, astronomi, IT och allmän vetenskap, fortsätt till Visuell Vetenskap.