Veckans Mac App: Notational Velocity

Share This Post

En del program tar ett tag innan de blir oumbärliga. Tjänsten Simplenote har jag haft svårt att sluta använda, inte minst för att iOS-appen är så löjligt bra, men när textfilerna – för det är vad det handlar om – ska redigeras på Macen har det blivit en salig blandning verktyg.
Ett av dessa är Notational Velocity, ett opensource-program (gratis) som är till för att hamra ut texter i olika form. Programmet synkroniserar med Simplenote såväl som Dropbox, kan lagra dina digitala kråkfötter i databas såväl som i RTF- eller textfiler, samt kryptera hela köret om du vill. Som alla bra skrivprogram till Macen så autosparar det dina dokument, faktum är att du inte kan spara manuellt.

Jag kör Notational Velocity mot Simplenote (främst), och det fungerar finfint. Speciellt nu när det finns stöd för internlänkning mellan texter (med dubbla hakparenteser runt ”filnamnet” på värsta wikivis) såväl som möjlighet att markera saker som klara på @done (likt TaskPaper om du testat det). Det enda jag saknar, på Simplenote-fronten främst, är möjligheten att synkronisera taggarna i Notational Velocity med Simplenotes taggar – det går inte just nu – samt samma härliga listvy jag kan få i iOS-apparna av Simplenote.
Notational Velocity är inte överdrivet vackert, men den senaste uppdateringen låter dig åtminstone lägga din dokumentlista till vänster om skrivrutan. Bakgrunder och typsnitt har du kunnat kontrollera hela tiden, men det här är nytt.
Det är en lite tröskel att vänja sig vid Notational Velocity, främst för att du inte sparar manuellt, och för att du skapar nya anteckningar genom att skriva en icke-existerande rubrik i sökrutan och trycka på enter – vips har du ett tomt dokument att skriva i. Man vänjer sig, och man fastnar snart för kortkommandon såväl som bokmärkesfönstret. Kort sagt kan man säga att Notational Velocity är ett imponerande verktyg för oss som gillar att hamra ut ord. Och gratis ovanpå det.

Inte fy skam, tycker jag, och låter programmet inleda Veckans Mac App-serien här på Mapple. Fast det inte ens finns i Mac App Store. Så det så.
Ladda ned från programmets hemsida.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...