Nutopia

Arkiv för
Veckans Mac App

25 mars

Veckans Mac App: Cinch

Jag är svag för små smarta program. Cinch är ett sådant, ett litet menyprogram som lika gärna kunde vara en inbyggd funktion i OS X.
Cinch gör inte så mycket väsen av sig, det sitter uppe i menyraden och ska med fördel vara igång hela tiden. Programmet skiner först när du vill organisera dina fönster på skärmen, oavsett om det är något så enkelt som två Finder-fönster du vill kopiera filer mellan, eller ett par webbläsare. Läs vidare →

18 mars

Veckans Mac App: Handbrake

Det är inte svårt att rekommendera Handbrake. Om du liksom jag inte är det minsta intresserad av att dra fram en massa DVD-skivor varje gång det vankas film- eller tv-seriemaraton så är det här lösningen på dina problem. Vem har en DVD-spelare inkopplad, liksom? Och vem har en Mac mini med DVD-läsare? Och vem har en Apple TV? Ah, just det, den där sista var inget problem med Handbrake. Läs vidare →

10 mars

Veckans Mac App: Pixelmator


Få program har förvånat mig så mycket som Pixelmator. Det är ett lättviktigt bildredigeringsprogram som kostar en bråkdel av giganten, alltså Adobes Photoshop. Jag har båda, fullt uppdaterade och allt, men finner mig starta Pixelmator dagligen.
Man skulle rentav kunna säga att jag föredrar Pixelmator framför Photoshop, men att jag tyvärr inte kan byta ut Adobes segladdade best.
Varför är det så? Läs vidare →

5 mars

Veckans Mac App: OmmWriter


Det är inte ett dugg svårt att bli kär i OmmWriter, ett utmärkt program för dig som vill skriva texter på din Mac i lugn och ro. Rent visuellt är programmet så mycket snyggare än WriteRoom, ett annars tämligen hyllat program för fokuserat skrivande. Du har fler inställningar, och kan köpa på dig fler om du bestämmer dig för att betala för programmet (38 kr på Mac App Store) – gratisversionen räcker dock långt. Läs vidare →

26 februari

Veckans Mac App: Caffeine

En del program är helt enkelt så enkelt geniala att de borde vara förinstallerade jämt. Caffeine är ett sådant, ett litet smart menyradsprogram som kostar exakt 0 kr på Mac App Store. Just det, programmet är till och med gratis så det finns ingen som helst anledning att inte använda det.
Väl installerat så får du en liten espressokopp (kan vi kalla det) uppe i menyraden. Trycker du på den så blir den full och rykande. Det betyder att skärmen inte kommer släckas, datorn går inte i viloläge och så vidare. Är koppen tom så beter Macen sig som vanligt. Oumbärligt om du streamar film via webbläsaren eller liknande, och helt enkelt ett måste. Har du inte Caffeine så är programmet bara ett klick bort.

17 februari

Veckans Mac App: Notational Velocity

En del program tar ett tag innan de blir oumbärliga. Tjänsten Simplenote har jag haft svårt att sluta använda, inte minst för att iOS-appen är så löjligt bra, men när textfilerna – för det är vad det handlar om – ska redigeras på Macen har det blivit en salig blandning verktyg.
Ett av dessa är Notational Velocity, ett opensource-program (gratis) som är till för att hamra ut texter i olika form. Programmet synkroniserar med Simplenote såväl som Dropbox, kan lagra dina digitala kråkfötter i databas såväl som i RTF- eller textfiler, samt kryptera hela köret om du vill. Som alla bra skrivprogram till Macen så autosparar det dina dokument, faktum är att du inte kan spara manuellt. Läs vidare →