Veckans Mac App: Pixelmator


Få program har förvånat mig så mycket som Pixelmator. Det är ett lättviktigt bildredigeringsprogram som kostar en bråkdel av giganten, alltså Adobes Photoshop. Jag har båda, fullt uppdaterade och allt, men finner mig starta Pixelmator dagligen.
Man skulle rentav kunna säga att jag föredrar Pixelmator framför Photoshop, men att jag tyvärr inte kan byta ut Adobes segladdade best.
Varför är det så?
Pixelmator är

  • snabbare än Photoshop
  • lättanvänt
  • snyggt
  • oerhört mycket mer prisvärt än Photoshop
  • underdog, vilket man måste gilla

Dessutom kan Pixelmator öppna PSD-filer, alltså Photoshops filformat, och det ofta med äkta framgång – till skillnad från exempelvis Gimp.

Tyvärr räcker det inte, för att Pixelmator vill vara litet och tajt begränsar också. Inte för 99% av användarna, troligtvis klarar du dig mer än väl på Pixelmator och kan slänga din piratkopierade version av Photoshop i papperskorgen.
Såvida du inte

  • behöver grym kontroll av text
  • måste ha 100% redigeringsmöjlighet av PSD-filer
  • är beroende av femtioelva filter i Photoshop

Som webbdesigner kan jag inte släppa Photoshop. Där är det fortfarande särklassigt bäst. Ska jag göra en mockup till en kund, eller en hel design, så startar jag Photoshop.
För allt annat räcker Pixelmator. Den dag man ordnar samma textkontroll, mer kerning och allt, i Pixelmator som jag har i Photoshop, då byter jag.
Kolla in Pixelmator, värt varenda spänn. Alla 419 kr faktiskt.

Thord D. Hedengren

Spelveteran som tidigare startat såväl TVspel.nu som Kong och Spelbloggen. Numera författare, journalist, entreprenör, och VD på webbyrå - bland mycket annat!

  1. Har du gjort en benchmark på hur segt ett program är i förhållande till det andra? Det skulle vara intressant att se hur programmen hanterar likartade uppgifter, säg en bild med tjugo-trettio lager eller något. Jag har ju tyvärr själv ingen mac än så jag har inte kunnat testa det men jämförelser är alltid roliga att läsa.