Nutopia

Arkiv för
Dropbox

24 september

Piratpartist jagar fildelare

DN har en artikel om tyska piratpartisen Julia Schramm, som gav ut en boken Klick mich: Bekenntnisse einer Internet-Exhibitionistin på traditionellt förlag – och nu jagar fildelare av nämnda verk. Det hela är förstås djupt ironiskt, men kan också vara aningen vinklat, för artikeln snubblar lite. Som det här stycket:

Gratistjänsten Dropbox har redan hunnits upp, Schramms bok ”Klick mich: Bekenntnisse einer Internet-Exhibitionistin” (på engelska ”Click me: Confessions of an internet exhibitionist”) finns inte längre tillgänglig där. I stället upplyses spekulanter om att filen ej är tillgänglig, beroende på att en begäran om att den ska tas bort med hänvisning till upphovsrätten lämnats in av Julia Schramm och förlaget.

Betyder det att det inte går att lägga boken i sin Dropbox-mapp, eller att publika länkar av den inte accepteras? Hur som helst, det är lustigt samt inte minst väntat, att en piratpartist som vill stoppa fildelning av sitt eget verk blir rubriker i massmedia. Vad det betyder, hur mycket hyckleri det är, och vad som bör göras, det låter jag någon annan fundera på.

11 juli

Goda nyheter! Dropbox har dubblerat utrymmet för alla Pro-användare, så betalade du tidigare för 50 GB har du nu 100 GB istället, för samma pris. Dessutom har man släppt ett 500 GB-konto.

26 april

Google Drive


Det har surrats lite om läskiga användarvillkor för Googles alternativ till iCloud, Dropbox, Box.net och så vidare. Läs dem noga innan du hoppar på tjänsten. Just nu kan du bara skriva upp dig för mer information, det gör du på Google Drive-sidan förstås.

22 mars

Dropbox, molnlagringstjänsten som är extra underbar om du har flera datorer eller använder mobila enheter där det finns Dropbox-appar, har fått ny design, i alla fall på webben. Kolla in, via den här länken om du vill ge mig extra utrymme för störda kattkräk.

17 februari

Veckans Mac App: Notational Velocity

En del program tar ett tag innan de blir oumbärliga. Tjänsten Simplenote har jag haft svårt att sluta använda, inte minst för att iOS-appen är så löjligt bra, men när textfilerna – för det är vad det handlar om – ska redigeras på Macen har det blivit en salig blandning verktyg.
Ett av dessa är Notational Velocity, ett opensource-program (gratis) som är till för att hamra ut texter i olika form. Programmet synkroniserar med Simplenote såväl som Dropbox, kan lagra dina digitala kråkfötter i databas såväl som i RTF- eller textfiler, samt kryptera hela köret om du vill. Som alla bra skrivprogram till Macen så autosparar det dina dokument, faktum är att du inte kan spara manuellt. Läs vidare →

18 december

Dropbox nu ute i version 1.0

Utmärkta synkroniseringstjänsten Dropbox har nu släppts i version 1.0. Det innebär inte bara att man tycker att tjänsten har lämnat betafasen (något den varit bra nog för att göra länge) utan även att man har funktionerna som man tänkt sig. Bland nyheterna i 1.0 är ”selective sync”, alltså att du kan välja vilka mappar i din Dropbox-mapp som ska synkroniseras per dator. Kanske använder du Dropbox på flera datorer där en är en Windows-dator, då kanske du inte vill att din Mac ska ladda ner filer som är enbart för Windows, de kan gott stanna i Dropbox. Smart och smidigt.
Kom igång med Dropbox här om du inte testat redan. Det finns en universalapp till iOS som är ett alldeles utmärkt komplement.