Nutopia

Arkiv för
Satoru Iwata

1 augusti

Prissänkningen av 3DS och dess efterspel


Nyligen stod det klart att Nintendo drastiskt sänker priset på Nintendo 3DS för att få momentum lagom till julhandeln, ett drag som ter sig ganska så naturligt med tanke på den knaggliga starten. Men det är inte helt utan konsekvenser som man gör detta, något som visar sig på mer än ett sätt.
Först ut är Nintendobossen själv, Satoru Iwata, som tar på sig skulden för den misslyckade lanseringen. Förutom att han ber om ursäkt sänker han även sin egen lön med hela 50%, vilket man får anta vara en ganska så betydande summa med tanke på företagets framgångar de senaste åren. Andra högt uppsatta medarbetare sänker även de sina löner med 20-30%. Läs vidare →

17 juni

Nintendo tar åter avstånd från gratisspel

Nintendo och Satoru Iwata har tidigare varit i hetluften gällande debatten om gratisspel och så kallade mikrotransaktioner, något de hela tiden tagit avstånd ifrån. Nu anser Iwata att det är dags att påminna folket om hans och företagets ståndpunkt i frågan.
I en intervju med Wall Street Journal talar Nintendobossen klarspråk: Läs vidare →

14 juni

Wii U – vad vi vet så här långt


E3 är över och den stora bomben var förstås Nintendos nya konsol, uppföljaren till Wii. Med namnet Wii U understryker man dock att det här mer är en vidareutveckling än någonting helt nytt, bortsett den lagom galna kontrollen då. Vi har alla sett den vid det här laget, mötet mellan en klassisk handkontroll och en iPad. Den är inte direkt vacker, Wii U-kontrollen, och det finns ett antal orosmoln vad gäller dess utformning, men man ska aldrig räkna ut Nintendo och deras känsla vad gäller nyskapande produkter inom spelsegmentet. Läs vidare →

4 april

Rovio antar pajkastning från Nintendo

Något av det bästa jag vet är när etablerade branschmänniskor sitter på så mycket irritation över något att de inte längre kan hålla det inne. Då brukar det oftast komma ut under någon intervju eller ogenomtänkt scenframträdande, och så är bollen i rullning. Nintendos högsta höns, Satoru Iwata, hade tidigare i år anklagat iPhone och alla billiga spel till formatet för att förstöra värdet av spel idag, något som inte sågs med blida ögon av alla tusentals apputvecklare där ute, däribland finska Rovio som ligger bakom braksuccén Angry Birds. Läs vidare →

6 mars

Så kan Nintendo rädda Wii


Det är lite humor, det här med Wii och att den behöver räddas. Nintendo tokäger helt enkelt den här generationens spelkonsoler, och det med en rent tekniskt fruktansvärt undermålig produkt, i alla fall i jämförelse med konkurrenternas alternativ. Man har till och med skippat HD, bara en sådan sak!
Likväl kommer varken Xbox 360 eller PlayStation 3 att sälja lika mycket som Wii. Kampen är över, maxa intäkterna, livslängden och ställ in er på nästa generation. Fakta, inte mycket att gaffla om.
Men Wii behöver räddas, det är – trots 7 miljoner sålda enheter i USA varje år – ett format i kris. Läs vidare →

4 mars

Iwata tror Wii kommer sälja mer – och han har rätt

Nintendos VD Satoru Iwata tror inte Wii är färdig än. Faktum är att han tror att den kommer sälja betydligt mer, och låter sådär lämpligt optimistisk i det här citatet, uppsnappat av Andriasang som läser japanska tidningar, och översatt av undertecknad:

Det är bara fyra år sedan [Wii] släpptes. Den säljer över 7 miljoner enheter om året i Nordamerika, så vi tror inte att den närmar sig slutet. Vi bestämmer oss för en uppföljare [till Wii] när utvecklarna inte kan överraska längre.

Som sagt, optimistiskt – men Iwata har förstås rätt. Wii kommer leva i flera år till, och det finns inte en chans att vare sig Xbox 360 eller PlayStation 3 kommer ikapp. Däremot måste Nintendo komma på något sätt att göra det till en mer lukrativ plattform för spelutvecklare, för nu är det främst förstapartsspel som säljer och få vågar satsa på tunga Wii-titlar.

2 mars

GDC2011: Nintendo vs. Apple – FIGHT!


Just nu pågår Game Developers Conference i USA och det betyder en strid ström av mer utvecklings- och businessrelaterade saker inom spelvärlden. Det är inte E3-stort eller Tokyo Game Show-galet, ens Gamescom-europeiskt, men väl en intressant injektion i nyhetsflödet.
Idag går Nintendos VD Satoru Iwata upp på scenen för att leverera ett keynote-tal som, enligt djungeltrumman, ska avslöja ett och annat om hur Nintendos framtid ser ut, och hur 3DS ska ta över den bärbara spelvärlden, så här efter 7 kronorsbomben har briserat.
Samtidigt utannonserar Apple med all sannolikhet iPad 2, utanför GDC, bokstavligt talat tvärs över gatan faktiskt. Läs vidare →

15 juni

E3: Nintendo 3DS ger oss 3D utan glasögon

Satoru Iwata har visat upp Nintendo 3DS. Den ser ut som en Nintendo DS, med dubbla skärmar där den övre är större med 3,5-tumsskärm och har stöd för 3D-grafik. Utan glasögon, det är tydligen viktigt för Nintendo… Som väntat är 3D-skärmen ingen tryckskärm, precis som för vanliga DS:en så är det bara den nedre skärmen som du kan kladda på. Läs vidare →