Prissänkningen av 3DS och dess efterspel

Share This Post


Nyligen stod det klart att Nintendo drastiskt sänker priset på Nintendo 3DS för att få momentum lagom till julhandeln, ett drag som ter sig ganska så naturligt med tanke på den knaggliga starten. Men det är inte helt utan konsekvenser som man gör detta, något som visar sig på mer än ett sätt.
Först ut är Nintendobossen själv, Satoru Iwata, som tar på sig skulden för den misslyckade lanseringen. Förutom att han ber om ursäkt sänker han även sin egen lön med hela 50%, vilket man får anta vara en ganska så betydande summa med tanke på företagets framgångar de senaste åren. Andra högt uppsatta medarbetare sänker även de sina löner med 20-30%.
Nintendo sänker nu också den förväntande vinsten för skatteåret 2011 (som slutar mars 2012) med hela 82%, från uppskattade $1.4 miljarder till $254 miljoner.
På de lite lägre nivåerna händer det också saker, i butikerna där hårdvaran säljs. Många spelaffärer kommer nu att tjäna mindre på maskinen eftersom vinstmarginalerna krymper med det nya priset. Dock kontrar Nintendo med att detta är något som är bättre för dem i längden då hela Nintendo 3DS-segmentet kan utökas.
Samtliga butiker som sitter på lager behöver heller inte oroa sig för redan inköpta konsoler. Nintendo ersätter nämligen mellanskillnaden när det nya priset träder i kraft. Synd att det inte gäller slutkund också då.
Man har även sett stora priskapningar på begagnatmarknaden efter utannonserandet, även om sänkningen officiellt inte trätt i kraft ännu. En kedja i Japan ger nu så lite som 8 000 yen (ca 670 kr) om man säljer sin begagnade enhet till dem. Dagen innan det blev känt betalade samma butik motsvarande 1 260 kronor för maskinen. Det rapporteras att dessa sedan säljs för lite drygt 1 100 kronor, och då ska man komma ihåg att begagnat i Japan väldigt ofta är som nytt.
Avslutningsvis meddelar Satoru Iwata att orsaken till hur man kom fram till beslutet var genom läxan man lärde sig med GameCube. Enligt Iwata hade man chansen att försöka rädda den lilla spelkuben när det begav, men man valde att inget göra. Detta ville de inte upprepa med Nintendo 3DS, och det är inte särskilt svårt att förstå.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...