Nutopia

Arkiv för
Denden-town

4 april

Äppliga underligheter i Nipponbashi

Jag har i tidigare texter nämnt Osakas stora elektronikdistrikt Denden-Town. Där är gatorna kantade av el- och spelbutiker och trottoarerna fyllda med nördar, utklädda damer och annat löst folk. Det finns så mycket skräp och udda affärer där att jag trots mina många år i Japan endast besökt en liten del av dem. Men för någon vecka sedan var det annorlunda. Ett sanslöst lågt pris på ett gäng iMacar lockade in mig i en för mig hittills outforskad butik. Och där skulle jag hitta drösvis med onödiga prylar, oftast förknippade med Apples produkter. Eller vad sägs om iPad 2-speglar?

Eller iPhone-magneter? Läs vidare →

2 mars

Macmuseum i miniatyr


I Osakas stora elektronikdistrikt Denden-town ligger flera butiker i Sofmap-kedjan. En av den inriktar sig på datorer och hårdvara och har på fjärde våningen en hel avdelning dedikerad åt Mac med allt från datorer till övrig hårdvara, tillbehör och annat krafs. Så här i svallvågorna av Steve Jobs död som fortfarande slår mot skutorna för vissa har man ägnat ett hörn åt Macens historia.
Det är ett museum i miniatyr med många av de datorer som Apple släppt genom åren, såväl bärbara som stationära. Roligt som få blir det på tidiga 90-talet, och det är riktigt underhållande att få sig en närmare titt på de olika skapelserna och se hur datorer såg ut förr. Vi har så klart sett det så många gånger tidigare, men när allting står uppradat så här får man verkligen perspektiv på saker.

Vilka minns du?

31 mars

Japanbloggen: Exakt hur tänker de här?

Japanbloggen är en sporadiskt återkommande odyssé genom det speliga österlandet där Rickard delar med sig av diverse betraktelser och anekdoter. Kanske inte alltid spel, men definitivt alltid Japan!


Nintendo 3DS går tyvärr, för Nintendos skull, stadigt nedåt i försäljningslistorna. Den har till och med halkat nedanför Sonys PSP och man kan ju undra när detta vänder? Än så länge är ju dock maskinen ny, och även om den finns att få tag på precis överallt här i Osaka så skyltar vissa butiker stolt med att de har den i lager. Inget konstigt med det, den är ju ny och man vill ju sälja så mycket som möjligt, men vad jag inte förstår är andrahandsvärdet. Läs vidare →

15 mars

Tecmo-brudar agerar bouncers i Denden-town


Välkända Ayane och Kasumi från framför allt Tecmos softcoreserie Dead or Alive: Xtreme håller kollen vid portarna in till stora Sofmap i Osakas elektronikdistrikt, Denden-town. Skymtar man ett och annat fingeravtryck på dessa pappdamer, månne?

5 januari

Hur Final Fantasy XIII marknadsförs i Japan


Det har nog undgått få att Final Fantasy XIII har nått ut på marknaden. Spelet många av oss suktat efter i alldeles för många månader är alltså äntligen här, men än så länge är det exklusivt för Asien, och således endast PlayStation 3. Det är nämligen den enda konsolen spelet släpps till här i österland.
Men även om man inte riktigt hänger med i spelpressens onlinevärld är det väldigt svårt att missa spelet om man är japansk medborgare. Reklam i TV, på stan, i butikerna, allt för att påminna oss om att världens bästa rollspelssaga är tillbaka med dunder och brak. Jag tog tillfället i akt och synade marknadsföringens olika vinklar och vrår. Läs vidare →

29 december

PlayStation 3 Lightning Edition


Lagom till släppet av Final Fantasy XIII i Japan passade Square Enix på att i samarbete med Sony släppa en limiterad utgåva av PlayStation 3, den så kallade Lightning Edition. En vit konsol med rosa tryck på skalet föreställandes spelets hjältinna, Lightning, matchande vit handkontroll, 250 GB hårddisk och så klart ett exemplar av spelet, med annorlunda omslag än det fristående. Ett sådant paket ska jag ju givetvis ha, så det var i Spelbloggens namn jag ryckte ut på jakt efter en av dessa numera sällsynta konsoler. Läs vidare →

13 november

Retrorunda i Denden-town

denden
Denden-town ja, så heter nämligen det stora elektronikdistrikt som är Osakas motsvarighet till Tokyos Akihabara. Här finns allt i spelväg, och det är hit otakus (nördar) vallfärdar året om i jakt på de senaste spelen, de mest sällsynta gamla pärlorna eller bara den allra värsta sortens animerad porr, så kallad hentai. Inget är för billigt eller för dyrt, och inget är för oskyldigt eller vulgärt. Det är bara att ta för sig. Läs vidare →