Hur Final Fantasy XIII marknadsförs i Japan

Share This Post


Det har nog undgått få att Final Fantasy XIII har nått ut på marknaden. Spelet många av oss suktat efter i alldeles för många månader är alltså äntligen här, men än så länge är det exklusivt för Asien, och således endast PlayStation 3. Det är nämligen den enda konsolen spelet släpps till här i österland.
Men även om man inte riktigt hänger med i spelpressens onlinevärld är det väldigt svårt att missa spelet om man är japansk medborgare. Reklam i TV, på stan, i butikerna, allt för att påminna oss om att världens bästa rollspelssaga är tillbaka med dunder och brak. Jag tog tillfället i akt och synade marknadsföringens olika vinklar och vrår.
Mest uppenbart blir det så klart i spelaffärerna. Vissa väljer att i princip dekorera utsidan med posters och annat skyltmaterial i form av flaggor, pappfigurer och dylikt medan andra satsar allt på insidan. Det finns ofta en hot spot i japanska spelaffärer där man alltid skyltar med det senaste. Spelen som hamnar där får alltid mest uppmärksamhet och det är sällan man inte tittar till den platsen, även om man redan har siktet inställt på annat. Jag behöver egentligen inte säga det, men Final Fantasy XIII åt upp allt vad gäller placering.

Jag nämner ofta Sofmap, men det är ett bra exempel då de är väldigt stora och även handlar med begagnade spel och konsoler. Noterbart här var att de med hjälp av spelet försökte frigöra sig från de sista begagnade PS3:orna av den större modellen genom att kasta med spelet och en HDMI-kabel i paketet för knappt 2 200 svenska kronor. Ett minst sagt prisvärt alternativ som nu i efterhand kan ses som lyckat. Jämfört med någon månad sedan är det numera nästan tomt på begagnade konsoler.
Ett annat drag av just Sofmap var att de placerade spelet överallt, även där det inte var relevant på något sätt. I Denden-town där affären har sju våningar kunde man finna spelet, den officiella guideboken samt elixiren vid kassorna på de våningar där spel annars inte såldes. De smög även in spelet på begagnatavdelningen, trots att det var nytt.
Yodobashi Kamera är även det en annan stor aktör på spelmarknaden. Här kan man dock endast finna nytt, men de har allt och lite till, och framför allt syns de väldigt mycket tack vare deras framskjutna position. I det underjordiska nätverket som förbinder olika delar av staden med tunnelbanestationer, som också här leder rakt in på Yodobashis första bottenvåning, snålade de inte med krutet. Nästan alla av de största reklamplatserna var och är avsedda för Final Fantasy XIII, där varje affisch representerar en av huvudkaraktärerna. Omöjligt att missa, Square Enix skyr inga medel för att synas.

Vidare har man så klart också marknadsfört spelet med hjälp av den limiterade specialutgåvan av PlayStation 3, Lightning Edition. Den vitfärgade konsolen såldes i ett begränsat antal exemplar under spelets första dagar och tog inte helt oväntat slut nästan omgående. Undertecknad själv kämpade tappert bara för att få tag på ett begagnat exemplar veckan efter släppet. Ett taktiskt smart drag som även gynnade Sony som säkerligen sålde ett par extra konsoler tack vare detta.
Ska man på något sätt försöka konkludera allting så rinner det hela ut i att var man än gick, så var Final Fantasy XIII där. Det rekommenderade utpriset på dryga 9 200 yen (~740 kronor) hann mig veterligen aldrig se dagens ljus. Yodobashi Kamera var dyrast av samtliga spelbutiker jag besökte med sina 8 300 yen, medan en mindre affär i Denden-town stoltserade med det lägsta priset av dem alla, lite drygt 7 300 yen, eller motsvarande 590 riksdaler.
I skrivande stund har spelet funnits ute i lite drygt två veckor och hittills sålts i ungefär 1,7 miljoner exemplar. Jag kan tänka mig att Square Enix gärna vill nå två miljoner, men spel som dessa har väldigt höga ingångssiffror för att sedan dala betänkligt. Fast siffran är långt ifrån omöjlig och lär säkert bli verklighet inom de närmaste veckorna eller månaderna.
Som bonus bjuder jag på denna härliga skyltning för erbjudandet om en begagnad konsol plus spel och kabel. Men vänta, det är något som inte riktigt stämmer.

Den 9 mars smäller det i Europa, glöm inte det, och då även för Xbox 360!

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...