E3: Det här är PlayStation Plus

Share This Post


Sonys presskonferens släppte man äntligen detaljerna om sin betaltjänst till PlayStation Network, kallad PlayStation Plus. Det är lite av ett Xbox Live Guld-medlemskap, fast ändå inte, för där Microsoft kräver ett guldmedlemskap för att du ska få spela online så kommer detta även i fortsättningen att vara fritt tillgängligt på Sonys PlayStation-plattformar. Eller ja, det där svänger förstås snabbt, kanske kommer det spel som kräver PlayStation Plus för onlinespelande, men det är inget man pratar om nu i alla fall.
Så vad är PlayStation Plus och hur gör det PlayStation Network bättre?
PR-snacket duggar förstås tätt, så låt oss gå in på detaljerna. Det här ingår i PlayStation Plus:

  • Minst fyra gratisspel i månaden. Ett urval av spel från PlayStation Store kommer erbjudas varje månad, vilket betyder att det är rena PSN-lanseringar såväl som PSone-spel och minis-spel.
  • Premiumbjäfs. Avatarer och teman kommer erbjudas till Plus-medlemmar, samt rabatter på nedladdningsbart material.
  • Testa innan köp. Plus-medlemmar får något häftigare än demoversioner, nämligen möjligheten att testa spel, såväl PSN-lir som fullvärdiga PS3-diton, innan köp. Alltså fullversionen under en timme, och gillar du vad du ser så kan du köpa loss spelet utan att förlora sparfiler, trophies och liknande. Två testspel kan laddas ned i månaden, men självfallet kommer inte alla spel att erbjudas på det här viset.
  • Automatiska hämtningar. För Plus-medlemmar blir det möjligt att ställa in bestämda tider då PS3:an laddar hem uppdateringar till spel, nya firmwareversioner, samt inte minst nya demon.
  • Demoversioner före andra.
  • Exklusiva betatester. I mån av tillgång så klart, långt ifrån alla spel behöver betatestas, men det är inte svårt att se hur Plus-medlemmarna får börja betaspela några dagar innan alla andra.
  • Rabatterade spel. Varje månad ska det erbjudas rabatt på spel till såväl PlayStation 3 som PSP. Hur mycket, hur många, eller om det blir något att ha återstår däremot att se.

PlayStation Plus släpps den 29 juni världen över – inklusive i Sverige – så det är inte särskilt långt borta med andra ord. Prislappen då? Jo, den minsta perioden du kan köpa är 90 dagar, alltså tre månader. I Asien kan man köpa månadsprenumeration men det får vi alltså inte här i väst. 90 dagar kostar €14,99 (cirka 145 kr), medan nästa nivå – 365 dagar eller alltså ett helt år – går loss på €49,99 (cirka 480 kr). Sony har dock lovat att bjuda på de tre första månaderna, så alla får en chans att prova på om PlayStation Plus är något för dem.
Som sagt, en del PR-tugg, bland annat slänger man siffran 2 200 kr omkring sig. Ungefär så mycket ska du nämligen få, minst, i gratisspel per år om du är PlayStation Plus-medlem. Det är förstås en rätt irrelevant siffra, för inte hade du väl köpt alla gratisspelen om du inte vore Plus-medlem? Nej just det.
Flipp eller flopp, PlayStation Plus visar i alla fall att Sony menar allvar med PlayStation Network. De tre gratismånaderna är det förstås dumt att säga nej till i alla fall. Och med 50 miljoner konton att luta sig på så behöver man inte sälja så stor procent för att det ska bli pengar av det…

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...