E3: En bitter syn på Nintendos försök till konferens

Share This Post

När det var Nintendos tur att äntra scenen under årets E3 var folket i salongen där för i princip en enda sak, Nintendo 3DS. Det kändes nästan som att allt annat kunde kvitta, och det verkade som Nintendo var lite inne på samma spår, för det här var allt annat än pulshöjande.
Nintendotsaren Reggie tog sig givetvis för att först och främst prata om, på alldeles för stort allvar, hur framgångsrik Wii är som konsol enligt den och den undersökningen. Hur många som spelar, att folk inte slutar spela efter ett tag och att den bara är sådär överjävligt fantastiskt bra. Vi gäspar mest. Ingen bryr sig, men det är ett måste för showen.
Vi fick ett nytt Zelda, ett nytt Kirby, ett nytt Golden Sun, lite episk Musse Pigg och Wii Party bland annat. Jag vet inte, det kändes mest som Wii Sports/Wii Play en gång till. Metroid: Other M hade vi redan sett. Och jag tror nog inte att någon ens ryckte en smula på ögonbrynen åt sportsamlingsspelet med Mario och hans vänner? Föga originellt, och det ser mest löjligt ut när de försöker framställa exempelvis Yoshi som en hård idrottsman utan humor. Sedan var ju inte Dragon Quest IX någon nyhet direkt.
Men vi fick ju också det vi kom för, 3D utan brillor. Och Reggie var självklart inte sen med att dissa allt Sony senare hade att presentera. Hur fula och omoderna 3D-glasögon är, hur dyrt det skulle bli att köpa till alla i familjen. Nej, 3DS visar ju 3D utan något sådant. Problemet är ju att maskinen gör det på 3,5”. Men låt gå.
När Satoru Iwata själv kom ut på scenen och plockade upp konsolen från det heliga altaret som gjort en rökfylld entré upp genom golvet var det väl inte till något överdådligt jubel. Jag misstänker att fler än jag först satt där med ett stort “WTF?” i pannan. Maskinen kvalar nämligen in på listan över historiens visuellt mest vedervärdiga styggelser. En bedrövligt ful variant av den befintliga Nintendo DS, med ramar fetare än iPad och kanter designmedvetna drömmer mardrömmar om. Givetvis är det som upplagt för ett otal senare varianter med uppgraderad och inte totalt underkänd design, men vem orkar egentligen vänta? För spelen ser helt okej ut.
Kul att Kid Icarus kommer tillbaka, eller Ki Dickarus som Iwata själv uttalar det. Men trailern vi fick se lämnade mycket att önska, och när Kid Icarus först uppenbarade sig och med råamerikansk dialekt vräkte ur sig en ursäkt om att vi fått vänta var kräkreflexen påträngande nära.
Men om vi bortser från allt det där så tror jag att konsolen kan leverera ändå, och de hittills utannonserade spelen, däribland Resident Evil och Metal Gear Solid, verkar lovande, minst sagt. För det är ändå spelen som avgör. Att konsolen sedan kunde ta kort i 3D (coolt, men i vilken kvalitet?) och visa film tror jag är ytterst sekundärt. Film fick ju som vi vet inget vidare genomslag på PSP, och bilder tar man med mobilen eller en dedikerad kamera.
Jag köper nog en hur som helst, mest för att jag är nyfiken, och det är det Nintendo vinner på, så kudos för det. Men jag hade verkligen hoppats på något helt annat, rent utseendemässigt alltså.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...