4

Veckans spel #21: Counter-Strike och den 11 september

Veckans spel är en artikelserie på Spelbloggen där triaden med gästbloggare lyfter fram ett spel varje vecka. En bloggare, en post, ett spel – det är den enda begränsningen.

Veckans spel kommer en dag tidigt den här veckan, för det blir helt enkelt bättre så. Idag, när det här publiceras, är det nämligen den 11 september. För nio år sedan flög terrorister från Al-Qaida kapade flygplan in i World Trade Center i New York, samt Pentagon. Ett fjärde plan kraschades av passagerarna när de hörde vad som hänt.
Jag hade egentligen tänkt att skriva om något helt annat, men så såg jag hur folk twittrade vad de gjorde när de hörde om attackerna. Man kan tycka vad man vill om uppmärksamheten de fick (jämfört med folkmord, svält och så vidare) så går det inte att undgå vilken stor händelse det var, samt hur det påverkat världspolitiken.
Min informationsbärare var Counter-Strike.
Jag satt och spelade på kontoret när nyheten kom, i chattfönstret förstås för inte hade jag någon TV påslagen. Det ordnade jag däremot snabbt, spelteven fick för en gångs skull visa CNN och där rullade amatörvideon som vi alla sett om och om igen. Shit, tänkte jag.
Hur hemskt det än må vara så var CS-spelarnas beteende än mer fascinerande.

  • Ingen hoppade ur spelet, alla spelade vidare.
  • Chattfönstret levde upp mer än vanligt, men långt ifrån alla deltog. Struntade de i det, eller fokuserade de på spelet?
  • Det haglade hånfulla ”det kan de ha, de jävla svinen”-kommentarer riktade mot USA.
  • Många bytte sida i spelet, till terroristerna.

Ignoranta kommentarer om hur det är rätt åt ditt eller datt viftar jag alltid bort, en del människor tänker inte på vad eller vilka som egentligen drabbas, men sidbytet i spelet var äcklande.
Alltså: fler ville spela terrorister i Counter-Strike för att terrorister hade kraschat flygplan i World Trade Center.
Otroligt.

Thord D. Hedengren

Spelveteran som tidigare startat såväl TVspel.nu som Kong och Spelbloggen. Numera författare, journalist, entreprenör, och VD på webbyrå - bland mycket annat!

Kommentarer

  1. Jag var också inne i en period av idogt CS-spelande då. På kvällen, eller möjligen dagen efter, körde vi på vår server en ”tyst runda” på Militia där T och CT träffades nere i baren och bara lät tiden gå. En och annan flashbang kan ha kastats också.

  2. Vilken skön grej. Finns det screens?

  3. Satt också med CS(!) och någon skrev i chatten om att ett plan kraschat in i en skyskrapa. På IRC fanns direkt kanaler med MOTD i stil med ”Idle in peace”. Det var varmt den dagen och solen sken i min lägenhet på den grå bäddsoffan jag hade framför 15″-TVn.

  4. Tänk hur väl man minns en del saker va?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.