Arkiv för Sofmap

Macmuseum i miniatyr

Rickard Olsson


I Osakas stora elektronikdistrikt Denden-town ligger flera butiker i Sofmap-kedjan. En av den inriktar sig på datorer och hårdvara och har på fjärde våningen en hel avdelning dedikerad åt Mac med allt från datorer till övrig hårdvara, tillbehör och annat krafs. Så här i svallvågorna av Steve Jobs död som fortfarande slår mot skutorna för vissa har man ägnat ett hörn åt Macens historia.
Det är ett museum i miniatyr med många av de datorer som Apple släppt genom åren, såväl bärbara som stationära. Roligt som få blir det på tidiga 90-talet, och det är riktigt underhållande att få sig en närmare titt på de olika skapelserna och se hur datorer såg ut förr. Vi har så klart sett det så många gånger tidigare, men när allting står uppradat så här får man verkligen perspektiv på saker.

Vilka minns du?

Japanbloggen: Ingen kärlek för Mario?

Rickard Olsson

Japanbloggen är en sporadiskt återkommande odyssé genom det speliga österlandet där Rickard delar med sig av diverse betraktelser och anekdoter. Kanske inte alltid spel, men definitivt alltid Japan!


Många är de spel som snabbt hamnar i reakorgen här i Japan, och det handlar inte bara om mindre uppmärksammade titlar eller rena skitspel, utan även så kallade AAA-lir. Kanske att de inte alltid hamnar där lika snabbt, men att de gör det någon gång är ingen jätteovanlig syn här borta. Super Mario Galaxy 2 är förvisso inget nytt spel, men elektronikkedjan Sofmap anser sig nu sitta på ett alltför stort och osäljbart lager av spelet, så då får man försöka sälja av så många exemplar som möjligt genom lock- och plockpriser ackompanjerade av färgstarka skyltar och lysande prislappar. (mer…)

Japanbloggen: Exakt hur tänker de här?

Rickard Olsson

Japanbloggen är en sporadiskt återkommande odyssé genom det speliga österlandet där Rickard delar med sig av diverse betraktelser och anekdoter. Kanske inte alltid spel, men definitivt alltid Japan!


Nintendo 3DS går tyvärr, för Nintendos skull, stadigt nedåt i försäljningslistorna. Den har till och med halkat nedanför Sonys PSP och man kan ju undra när detta vänder? Än så länge är ju dock maskinen ny, och även om den finns att få tag på precis överallt här i Osaka så skyltar vissa butiker stolt med att de har den i lager. Inget konstigt med det, den är ju ny och man vill ju sälja så mycket som möjligt, men vad jag inte förstår är andrahandsvärdet. (mer…)

PlayStation 3 Lightning Edition

Rickard Olsson


Lagom till släppet av Final Fantasy XIII i Japan passade Square Enix på att i samarbete med Sony släppa en limiterad utgåva av PlayStation 3, den så kallade Lightning Edition. En vit konsol med rosa tryck på skalet föreställandes spelets hjältinna, Lightning, matchande vit handkontroll, 250 GB hårddisk och så klart ett exemplar av spelet, med annorlunda omslag än det fristående. Ett sådant paket ska jag ju givetvis ha, så det var i Spelbloggens namn jag ryckte ut på jakt efter en av dessa numera sällsynta konsoler. (mer…)