Kodernas kod

Share This Post

Ah, NES-kontrollen - så gammal och så god
På åttio- och början på nittiotalet, långt innan gamefaqs.com fanns så var det många muntliga spelmyter som cirkulerade bland kidsen i mitt kvarter. Någon hade en polare som visste någon som hade hoppat över flaggstången i Super Mario Bros. (Jo! Det är säkert!)
Något som gav vatten på de små kvarnarna var att flera av spelen på den tiden hade hemliga koder för att låsa upp liv, vapen och hoppa mellan banor. Och om man var en hardcore-spelare så hade man en anteckningsbok där man höll koll på alla grymma koder och trix. Jag kan idag fortfarande, 10-15 år senare, komma ihåg flera av koderna. Om man till exempel skrev ”Funds” i Sim City så fick man en rejäl ökning i stadens kassa, och om man skev ”May” som namn i ett bilspel så blev man odödlig om jag inte minns fel. Men bäst av alla koder från den tiden var Konamis universalkod (upp, upp, ner, ner, vänster, höger, vänster, höger, B, A).
Koden, som blev känd som Konami-koden, introducerades 1986 med det skitsvåra rymdskjutarspelet Gradius, knappast en dans på rosor om man säger så…

I Gradius kunde man låsa upp alla vapen så att vi vanliga dödliga hade en uns av möjlighet att klara spelet. Sedan dess har koden levt kvar i flera av Konamis, och även flera andra utvecklares, spel långt in på PlayStation-eran, men där är knapparna B och A utbytta med X och cirkeln – själva trycksekvensen är dock den samma.
Koden används inte bara i spel nu för tiden utan även som påskägg på flera webbplatser för att flörta med generationen som en gång hade anteckningsblock fulla med sådana här saker. Ett exempel är Facebook (följ Spelbloggen /egenreklam), där en lökig lensflare dyker upp så fort koden är inskriven. Meningslöst? Absolut! Men Konami-koden är lika aktuell 23 år senare.

Wikipedia har en lista på spel med Konami-koden och det finns även en sajt dedikerad till webbplatser som har stöd för densamma.

Related Posts

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...

Audacity för Windows

Om du är en fena på ljudredigering vet du...

Spelplattformen Steam

Steam är en spelplattform online som utvecklats av Valve...

7-Zip för Windows

7-Zip är ett av de mest populära komprimerings- och...

VLC Media Player for Windows

VLC Media Player är en mångsidig och kraftfull mediaspelare...