Nutopia

Arkiv för
hardcore

11 december

Kodernas kod

Ah, NES-kontrollen - så gammal och så god
På åttio- och början på nittiotalet, långt innan gamefaqs.com fanns så var det många muntliga spelmyter som cirkulerade bland kidsen i mitt kvarter. Någon hade en polare som visste någon som hade hoppat över flaggstången i Super Mario Bros. (Jo! Det är säkert!)
Något som gav vatten på de små kvarnarna var att flera av spelen på den tiden hade hemliga koder för att låsa upp liv, vapen och hoppa mellan banor. Och om man var en hardcore-spelare så hade man en anteckningsbok där man höll koll på alla grymma koder och trix. Jag kan idag fortfarande, 10-15 år senare, komma ihåg flera av koderna. Om man till exempel skrev ”Funds” i Sim City så fick man en rejäl ökning i stadens kassa, och om man skev ”May” som namn i ett bilspel så blev man odödlig om jag inte minns fel. Men bäst av alla koder från den tiden var Konamis universalkod (upp, upp, ner, ner, vänster, höger, vänster, höger, B, A). Läs vidare →

8 december

New Super Mario Bros. Wii – nygammalt

Mario och YoshiDet blev kärlek vid första ögonkastet, jag erkänner det direkt. Bara det faktum att New Super Mario Bros. Wii lånar friskt, närmast blatant, från NES-klassikern Super Mario Bros. 3 bidrar till nostalgiska små tårar i ögonvrån. Eller i alla fall ett brett igenkännande fånleende när Bowsers osnutna ungar ställer sig i vägen för världens mest kända rörmokare, borg efter borg, som nås på kartor i klassisk SMB3-stil.
Hur kan man inte älska det? Läs vidare →