Nutopia

New Super Mario Bros. Wii – nygammalt

Mario och YoshiDet blev kärlek vid första ögonkastet, jag erkänner det direkt. Bara det faktum att New Super Mario Bros. Wii lånar friskt, närmast blatant, från NES-klassikern Super Mario Bros. 3 bidrar till nostalgiska små tårar i ögonvrån. Eller i alla fall ett brett igenkännande fånleende när Bowsers osnutna ungar ställer sig i vägen för världens mest kända rörmokare, borg efter borg, som nås på kartor i klassisk SMB3-stil.
Hur kan man inte älska det?
Det är precis som med New Super Mario Bros. till Nintendo DS, även Wii-spelet flirtar så oerhört mycket med vad som gjorde Nintendo stora att man inte kan värja sig. När man sedan kan spela med upp till tre kamrater (en som Luigi, de båda andra som själlösa svampar) samtidigt – och samarbeta mer eller mindre – så tar spelet ytterligare ett steg. Det blir som två olika spel, för när du spelar med dina vänner så blir det kaotiskt, du kommer dö till höger och vänster (men har du liv kvar så återföds du i en bubbla i bästa Yoshi’s Island-stil) eftersom man ofrånkomligen kommer i vägen för varandra – medan enspelarläget känns som ett mer traditionellt Mario-spel. Det fungerar, jag gillar kontrasterna och bekantskapheten som så gott som alla har med Super Mario-spelen gör att de flesta kan ta upp wiimoten och skutta runt en stund. Socialt spelande är verkligen det nya svarta, och Nintendo tar det ett steg längre med New Super Mario Bros. Wii.

Så hur står sig New Super Mario Bros. Wii som Super Mario-spel då? Jodå, alldeles utmärkt, men precis som det mesta i plattformsväg som Nintendo tryckt ur sig sedan 16-bitarstiden så saknar det den där hardcorekänslan som gjorde att man jagade utgångar till tusen. Jag minns framför allt att det var synnerligen jobbigt på sina håll i Super Mario World – den samlarkänslan gör sig förvisso lite påmind i New Super Mario Bros. Wii, men inte alls i samma utsträckning. Visst, jaga röda mynt för bonusar och de tre stjärnpengarna per bana kan du köpa tipsfilmer för (vilka är imponerande och inspirerande – till och med för en gammal plattformsräv – om än kanske inte så oerhört upphetsande i längden), men det är också nästan allt.
Det är nästan så att jag får svårt att motivera toppbetyget, men sedan tar jag ett symboliskt steg tillbaka och konstaterar att New Super Mario Bros. Wii är ren och skär spelglädje – oavsett om du spelar ensam på din kammare, eller med vänner i vardagsrumssoffan. Då blir beslutet så mycket mer självklart.
Betyg: 5 av 5

Thord D. Hedengren

Spelveteran som tidigare startat såväl TVspel.nu som Kong och Spelbloggen. Numera författare, journalist, entreprenör, och VD på webbyrå - bland mycket annat!

Kommentarer