Nutopia

Ikväll utannonseras nästa iPad och Apple TV

Rubriken är lite missvisande, för även om det är självklart att Apple kommer utannonsera nästa iPad ikväll – iPad 3, iPad HD, iPad 2S (inte så troligt), eller vad den nu kommer heta – så är det ingenting vi egentligen vet. Detsamma gäller nya Apple TV, som sägs vara uppdaterad så att den lilla enheten klarar 1080p (äntligen) samt kan köra appar och fan och hans moster. Vi vet ingenting om det där, och det gör inte du heller – inte innan Apple har gått på scen och visat oss.
Det är rätt viktigt att komma ihåg faktiskt, för även om information läcker ut och rykten kan visa sig vara sanna, så är det en väldig massa skitsnack som cirkulerar online. Någon tror någonting, och det rapporteras som en trovärdig källa, vilket sedan skrivs om och blir en nyhet på mer eller mindre respektabla medier.
Det här är extra tydligt med Apple-produkter. Tusentals kommer läsa den här posten bara för att jag skriver om iPad, Apple TV och kvällens tillställning. Det är bra ekonomi, om nu Nutopia hade varit den typen av sajt som levde på gott om sidvisningar och uppmärksamhet.
Rapporteringen kring varje Apple-tillställning är intressant. Twitter formligen exploderar, det livebloggas till höger och vänster – fastän de flesta som gör det inte ens är på plats – och så snart tillställningen är över så kämpar webben om att vara först med att publicera en text om Det Där Nya Från Apple. Är du det minsta smart har du skrivit i förväg, är du duktig så skriver du parallellt med tillställningen – det gäller ju att komma först och få flest länkar, informationshungriga besökare som inte fick nog av livesändningen.

På andra sidan har vi bakslaget, vilket ofta syns i den mindre Apple-trogna delen av internet. Här deklarerar man gång på gång vilken besvikelse det är att Apple inte gjort med, visar mer, erbjuder mer. Produkten är för dyr, den kommer aldrig sälja, kameran är för dålig, processorn för långsam, ekosystemet för inlåst – dylik kritik rapas upp gång på gång med nya ord. Det gjordes när iPhone släpptes, när iPad släpptes, när iPad 2 släpptes, och kommer göras nu. Görs redan, för iPad 3/HD/2S kommer vara en besvikelse enligt väldigt många så kallade journalister världen över. Att den kommer sälja miljontals enheter och prestera bättre än valfri konkurrent hör liksom inte hit, det är inne att vara negativ. Men det är klart, om en klockfrekvens är din enda möjlighet att jämföra ”styrka” i en enhet så är det lätt att påstå sådana här saker. Samma person blir förstås chockad när en 11-tums MacBook Air kör rundor runt det egna fläktmonstret – för det är inte så enkelt som att jämföra processorer och internminne längre, och har inte varit på många år.
Och då tänker jag ändå inte ta upp alla de som avskriver Apples produkter som något bara fanatiska anhängare är intresserad av. Det är så dumt, så oinitierat, och så uppåt väggarna att det inte ens kan bli humor. För om du nu anser att Apples framgångar med Mac, iPhone och iPad är till följd av fanatiska anhängare, då borde du vara livrädd – det är i så fall en kult utan like, och säkerligen början till slutet.
Tänk, det är alltid lika kul när det vankas Apple-vaka, vilket för övrigt är en väl använd hashtagg på Twitter om du vill följa spektaklet: #applevaka.
Klockan 19:00 börjar Apples tillställning ikväll. Har vi tur kan vi se den live på apple.com, annars blir det livebloggarna och Twitter som sagt.
Allt som sägs innan dess är bara rykten, gissningar och förbannad dikt.

Kommentarer

Ett svar till “Ikväll utannonseras nästa iPad och Apple TV”

 1. Henrik skriver:

  Jag är mellan. Jag hatar Apples prissättning, ja deras produkter är för dyra. Ja kollar man på vad det är man får för det överprisade spektaklet så är det verkligen i underkant i specifikationer. Jag har svårt att tro att ett aluminium hölje ska höja priset så pass mycket.
  Sätter man sig ner med deras produkter å andra sidan så blir bilden en annan. Jag är nästan till 100% nöjd med min iMac 27″ med 256GB SSD och 2TB hårddisk. Men 4GB minne gör att ”regnbågen” kommer fram vid väldigt konstiga tillfällen. Att köpa mer från Apple är döfött, dyrare minnen tror jag nog mig aldrig ha sett. En tusenlapp för 4GB minne? När man kan köpa andra minnen som fungerar i en iMac för några hundralappar? Hur tänkte Apple där? Är det inte en begränsning på en 8GB minne i den nyaste modellen av iMac också?
  Alla dessa ständiga uppdateringar gör mig också galen. Jag köpte nu i höstas en ipad 2. Trevlig rolig liten sak. Nu några futtiga månader efter inköp kommer det en ny som fullständigt sparkar arslet av den gamla. 4000:- i sjön då jag inte har ekonomi att köpa en till. Sälja den gamla för 2000;- och uppgradera? Fortfarande över min ekonomi.
  Att uppgradera en iMac direkt på apple store är rena självmordet. Köpte jag en 2TB disk till en PC kostade den 640:- när jag köpte min mac. Via Apple store kostade den 1000:-. Det sved. Konstiga var att de inte tog så enormt mycket mer för SSD disken än vad den hade kostat att köpa till en PC.
  Sedan förstår jag inte alla Apple följare som så fort Apple släpper en ny produkt verkar få en orgasm av ren lycka. Den kommer bli ”så bra”, det är ”så snyggt”. Den är ”så mycket bättre än tidigare”. Och så köps det hejvilt.
  På sitt sätt så ja, det är en mycket bra beskrivning av Apple som en kult och att man borde vara rädd, otroligt rädd. Men det är inte riktigt så illa att man måste skänka alla sina ägodelar för att få äga en Apple-produkt, i alla fall inte än :p
  Jag är som sagt mellan. Å ena sidan ogillar jag Apple för deras ständiga produktuppgraderingar, man vet aldrig när man ska köpa för att få ”bästa möjliga produkt”. Jag ogillar deras prissättning och hur de verkligen spenderar massor av pengar på att vara kaxiga och nedvärderande mot alla som inte har en Mac. Se deras reklam exempelvis.
  Den andra sidan gillar tangentbordet, de olika apparna och den enormt vackra skärmen, SSD uppstart och väldigt bra möjligheter till ett optimerat OS är andra saker som gör upplevelsen till en fröjd när man använder en Mac.
  Så nu är det uppdelat. Skoj och nöje med litet andra Windows baserade saker sköts på en PC, skolarbete och ”jobb” sköts på Macen. En bra uppdelning av arbete 🙂
  Tack för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.