Nutopia

Arkiv för
media

24 september

Piratpartist jagar fildelare

DN har en artikel om tyska piratpartisen Julia Schramm, som gav ut en boken Klick mich: Bekenntnisse einer Internet-Exhibitionistin på traditionellt förlag – och nu jagar fildelare av nämnda verk. Det hela är förstås djupt ironiskt, men kan också vara aningen vinklat, för artikeln snubblar lite. Som det här stycket:

Gratistjänsten Dropbox har redan hunnits upp, Schramms bok ”Klick mich: Bekenntnisse einer Internet-Exhibitionistin” (på engelska ”Click me: Confessions of an internet exhibitionist”) finns inte längre tillgänglig där. I stället upplyses spekulanter om att filen ej är tillgänglig, beroende på att en begäran om att den ska tas bort med hänvisning till upphovsrätten lämnats in av Julia Schramm och förlaget.

Betyder det att det inte går att lägga boken i sin Dropbox-mapp, eller att publika länkar av den inte accepteras? Hur som helst, det är lustigt samt inte minst väntat, att en piratpartist som vill stoppa fildelning av sitt eget verk blir rubriker i massmedia. Vad det betyder, hur mycket hyckleri det är, och vad som bör göras, det låter jag någon annan fundera på.

8 mars

Jonas Gardell är mäktigast på Twitter

Medieakademin har tillsammans med Aitellu gjort en Twitterbarometer för att lista de mest inflytelserika twittrarna. Jonas Gardell toppar, tätt följd av Carl Bildt (som förlorar för att han twittrar på engelska…). Trea är Annika Lantz, som aldrig svarar på tilltal på Twitter, vilket förstås gör att jag ställer mig ytterst tveksam till den här listan.
Här är topp 5:

  1. Jonas Gardell
  2. Carl Bildt
  3. Annika Lantz
  4. Timbuktu
  5. Magnus Betnér

Ytterligare tio placeringar, samt journalister topp 5, återfinns hos Dagens Media. På den sistnämnda listan kvalar för övrigt Emanuel Karlsten inte in, men han är nia på den Sverige-vida listan. Tydligen är Emanuel inte journalist…

7 mars

Ikväll utannonseras nästa iPad och Apple TV

Rubriken är lite missvisande, för även om det är självklart att Apple kommer utannonsera nästa iPad ikväll – iPad 3, iPad HD, iPad 2S (inte så troligt), eller vad den nu kommer heta – så är det ingenting vi egentligen vet. Detsamma gäller nya Apple TV, som sägs vara uppdaterad så att den lilla enheten klarar 1080p (äntligen) samt kan köra appar och fan och hans moster. Vi vet ingenting om det där, och det gör inte du heller – inte innan Apple har gått på scen och visat oss.
Det är rätt viktigt att komma ihåg faktiskt, för även om information läcker ut och rykten kan visa sig vara sanna, så är det en väldig massa skitsnack som cirkulerar online. Någon tror någonting, och det rapporteras som en trovärdig källa, vilket sedan skrivs om och blir en nyhet på mer eller mindre respektabla medier. Läs vidare →

25 februari

J.K. Rowling och den nya boken "för vuxna"

Låt oss börja här: författarinnan bakom den hyfsat lyckade bokserien om Harry Potter och hans vänner, J.K. Rowling, skriver på en ny bok.
Jag vet, chocken är total. En författare som skriver, vem har väl hört på maken? Nej, jabba mig inte nu, vi håller oss till Rowling här, tack.
Så det är alltså en ny bok på gång, utanför Harry Potters magiska värld, ska tilläggas. Faktum är att Rowling tycker det är så långt utanför att hon har ett nytt förlag för projektet. Det ni!
Läs vidare →