Game Center blir mer socialt

Share This Post

Mitt under E3 håller Apple sin stora utvecklarkonferens WWDC, och ungefär samtidigt som Microsoft berättade om framtiden för Xbox 360 och Kinect så fick vi veta allt om OS X Lion, iCloud och iOS 5. Den sistnämnda är ju operativsystemet i iPhone, iPod touch och iPad, så det är ju lite småintressant att se vad som kommer att tillkomma. Och det är en hel del, som Apple berättar på sin webbplats, med över 200 nya funktioner.
Game Center får i och med detta lite extra kärlek, och det är på tiden. Apples spelnätverk har inte mycket till existensberättigande idag, för även fast det är snyggt och lätt att använda så känns det inte som att det tillför något. Visst, ibland tittar jag in och ser efter hur jag ligger till i jämförelse med mina vänner, men det är egentligen ganska meningslöst eftersom det saknas incitament – eller bra sätt – att hitta vänner på Game Center. Av just den anledningen är vänlistan på tok för kort för att ens leaderboard-funktionerna ska kännas motiverade.
Nu ska Apple ändra på det. I och med iOS 5, som är i betaversion just nu, så får Game Center lite social kärlek. Här är höjdpunkterna:

  • Profilbilder. Nu blir din Game Center-användare lite mer personlig.
  • Achievementpoäng. Inte nog med att du kan låsa upp achievements, nu blir det någon form av poängräkning också, i bästa Xbox Live-stil.
  • Rekommenderade vänner. Kanske kan vänlistan växa lite mer nu?
  • Dina vänners vänner. Kika på vilka dina vänner är vänner med, och hitta fler vänner själv. Många vänner blir det, eller det är väl tanken i alla fall.
  • Rekommenderade spel. Apple vill förstås att du hittar fler spel med stöd för Game Center.
  • Köp spel direkt från Game Center. Varför gå till App Store, egentligen? Får Apple rullning på de sociala aspekterna av Game Center så kan det här bli farligt vad gäller spontanköp.
  • Bättre stöd för utvecklare. Bland annat ska turbaserade spel kunna förlita sig på Game Center istället för separata lösningar.

Dessutom passade Apple förstås på att skryta lite. Siffror som 50 miljoner användare på Game Center under dess korta livstid låter ju bra, men samtidigt ska vi komma ihåg att tjänsten är gratis och det är väl lite tveksamt hur mycket den används. Spelar Apple sina kort rätt blir det förstås ändring på det, så för spelare lagda åt det mer sociala hållet kan inte iOS 5 komma snabbt nog.
Kommande iOS 5, och därmed även nya Game Center, kräver en iPhone 3GS eller senare, en iPod touch generation 3 eller senare, eller en iPad.
Nyfiken på vad jag tycker om iCloud förresten? Det har jag skrivit om här. Nu åter till E3 va?

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...