Nutopia

Fluid når version 1.0, får betalversion

För de av oss som lever i webbläsaren så har Fluid varit ett trevligt sätt att dela upp våra favorittjänster i egna små program. Med Fluid kan du nämligen skapa webbläsare dedikerade till specifika webbplatser, allt med Webkit (samma motor som Safari och Chrome) i ryggen vilket har gett en stabil upplevelse. Eller så var det i alla fall, för i och med Chromes intåg och Safaris senare uppgraderingar så har Fluid börjat kännas lite gammal.
Kanske blir det ändring på det nu, när Fluid 1.0 släpps. Verktyget är omskrivet från grunden vilket är lovande eftersom utvecklaren även drive webbläsarprojektet Cruz. Nackdelen med det är att Fluid 1.0 inte är kompatibel med tidigare Fluid-skapade webbappar så du måste skapa om dem. Inte hela världen, men lite irriterande för dedikerade användare kanske.
En annan nyhet är att det numera finns en betalversion ($4,99 eller cirka 30 kr) av Fluid som ger lite extrafunktioner:

  • Dedikerade cookies för varje Fluid-webbapp, bra för de med många Google-konton kan tänkas.
  • Möjlighet att ”fästa” Fluid-webbappens ikon i menylisten.
  • Stöd för userscripts och userstyles, alltså smarta små skript för automatiserade händelser samt egna användarinställningar.

Har du inte testat Fluid tidigare kommer du antagligen gilla en hel del av funktionaliteten som finns i programmet. Browsa-tillägget, som kommer förinstallerat, bör absolut experimenteras med av hardcore-webbnördar.

Själv ska jag ge Fluid en chans igen, jag har inte använt den sedan Chrome blev bra, men hoppas ändra på det. Det är trots allt lite väl mycket Google i min webbläsare…

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.