Nutopia

E3: Rare är dömda att fortsätta kopiera

Det verkar vara Rares öde att kopiera andras framgångar, ny logga till trots. Under Nintendos vingar blev de företaget som fyllde ut mellan de riktigt tunga lanseringarna till Nintendo 64 och GameCube. När det inte fanns ett nytt Legend of Zelda runt hörnet blev det Star Fox Adventures, och om det var skralt med plattformsspel fick vi Donkey Kong 64. Företaget var Nintendos utfyllnad, ibland med bra spel och ibland mindre lyckade. Även om det stundtals rörde sig om nya titlar så tog Rare ofta Nintendos koncept och klistrade på egen grafik och story.
Utan Super Mario 64 inget Donkey Kong 64, om man säger så.
Under Microsoft verkar inte mycket ha förändrats. Rare fick göra avatardelen av Xbox 360, och onekligen är det svårt att inte se det som en direkt kopia på Nintendos Mii-avatarer. I och med Kinect blir det nästan löjligt, för vad har Rare gjort där? Jo självfallet har kopieringsmästarna fått ansvaret för det mest direkta slaget mot Nintendos förankring i casualmarknaden, nämligen Wii Sports.
Det förvånar knappast någon att Kinect Sports ser ut som Wii Sports i glänsande HD.

Rare är tydligen dömda att fortsätta kopiera. Låt oss hoppas de kan fortsätta göra det med existensberättigande, för bleka kopior glöms snabbt bort. Och låt oss hoppas att det snart är slut med det, att de kreativa talangerna får leva ut sina vildaste idéer i nya spännande spel.
För inte ville de väl göra Kinect Sports, egentligen? Inte fyra år efter Wii Sports i alla fall.