Nutopia

Doom – ett underbart helvete

Världens bästa spel någonsin har nått AppStore, om man låter bli att tycka själv och bara lyssnar på flertalet inom industrin. Men jag håller med, till viss del. Doom var fruktansvärt bra för sin tid och bröt ny mark på väldigt många sätt, men om kidsen av idag satte sig ned för en spelstund skulle de nog relativt omgående skriva av det som ren smörja. Äldre nostalgirävar vet bättre, och för oss är detta godis i sin allra sötaste form.
Det första som slår mig när jag än en gång återvänder till det grötiga helvetet av 1993 års modell är inte hur fult det är i jämförelse med vad vi ser till PlayStation och Xbox idag, utan snarare hur otroligt roligt och tillfredställande det faktiskt är att spela, fortfarande.
Okej för att kontrollen inte är optimal. Vi har tre olika alternativ att välja på varav inget fungerar till hundra procent, men man hittar snabbt sin favoritmetod och håller sig till den, då går det helt okej efter lite träning. Sökandet efter de färgade nyckelkorten som behövs för att låsa upp särskilda dörrar och slakten av fiender är precis lika underhållande som förr, det lilla fumlandet med tumkontrollerna till trots.
Vidare är spelet originalet troget, allt från stela animationer till det klassiska buup-ljudet när man plockar på sig de utspridda hälsopaketen och ammunitionslådorna. Banornas design är även de från dåtiden, det märks lika väl som all estetik, men det är också precis så det ska vara.

Det är inte för alla. Så som med många andra gamla klassiker gör de sig allra bäst om man har upplevt dem förr och var med när det hände. Jag dras oerhört lätt med och drömmer tillbaka till tiden då detta var hetaste skiten i kvarteret. Det är det inte idag, men väl hetaste skiten i fickan, för ett tag.
Betyg: 4 av 5

Rickard testade version 1.0 • Köp från AppStore