Capcom tar den säkra vägen – det förlorar spelarna på

Share This Post


Att satsa på nya spelserier är alltid riskabelt, man vet helt enkelt inte hur det kommer att gå, om spelarna anammar de nya hjältarna eller om de försvinner i mängden för att ingen känner till loggan. Capcoms Dark Void var inte helt oävet, som Rickard konstaterade mitt i sin ohälsosamma fascination för Brendan Fraser, men trots det sålde det kanske inte fullt så bra som de nog hade önskat.
Detta, tillsammans med den uteblivna succén bakom svenskutvecklade Bionic Commando, verkar har blivit lite av droppen som fick bägaren att svämma över för Capcom. Det är i alla fall vad Haruhiro Tsujimoto, VD för den japanska spelutvecklaren, ger intryck av i en intervju med Financial Times (kräver prenumeration).
Slutsatsen är att det är för dyrt att investera i nya serier som Dark Void, och när utvecklare utanför Japan ska nyttjas så blir det bara för att göra uppföljare till redan etablerade serier. Så mycket litar Capcom tydligen på kompetensen utanför moderlandet, med all rätta kanske.
Eller inte, Lost Planet 2 övertygade inte direkt Niclaz. Kanske ligger problemet någon annanstans?

Tsujimoto är inne på det med, spelindustrin förändras, nedladdningsbara spel växer och socialt spelande är det nya svarta. Nya plattformar, som iPaden, ändrar också möjligheterna. Tydligen ska Capcom fokusera mer på dessa nya medier framöver.
Det är en förlust. Nyskapande i spelvärlden är alltid ett risktagande, men rädslan för att misslyckas är inget som skapar bättre produkter, eller mer nöjda spelare. I takt med att utvecklingskostnaderna går upp så blir utvecklarna också desto mer försiktiga, ett misslyckat spel är en potentiell spik i kistan – så verkar man resonera i alla fall, även om det inte alltid fungerar på det viset förstås. Det kan vara mycket snack också, en ursäkt att inte prova något nytt helt enkelt. Eller försvara sina haltande idéer, vad vet jag.
En sak står dock klar: jag ser hellre ett nytt försök i stil med Dark Void, Brendan Fraser-vibbarna till trots, än ytterligare en efterföljare som bara återskapar sig själv.
Tyvärr verkar jag inte få det från Capcom.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...