Uppmärksamma läsare vet att jag sett fram emot Sparrow till iPhone, en iPhone-app från utvecklarna som gav oss Sparrow till Mac. Sparrow är alltså en e-postklient som fungerar med IMAP-konton. Det betyder att du kan koppla till Gmail-konto till Sparrow, eller ditt iCloud-dito för den delen. Naturligtvis gäller detsamma för iPhone-versionen, som alltså är ute nu.
Men hur bra är Sparrow till iPhone egentligen?
Riktigt bra, men inte perfekt, skulle det visa sig. Gmail-användare vill köpa Sparrow till iPhone bara för att det är ett ypperligt gränssnitt för just Gmail, med stöd för etiketter och ett vettigt upplägg överlag, vilket man inte direkt kan säga om Googles mobila version av Gmail eller deras app, som egentligen bara är den mobila versionen i appform.
Sparrow till iPhone är snygg, om än inte Tweetbot-snygg, och känns rapp och pålitlig. Det är lätt att komma igång och det finns, liksom i Mac-versionen, stöd för flera konton och en gemensam inkorg för dem. En annan funktion från Mac-versionen som följt med är att koppla appen till Facebook för att på så sätt få dina kontakters Facebook-bilder i inkorgen, det gör det hela lite mer personligt. Andra sköna funktioner inkluderar möjligheten att inkludera bilder direkt när du skriver ditt mejl, istället för att behöva skicka från Bilder-appen.
I inkorgen är det snabbt och enkelt att radera, arkivera, eller kategorisera mejl tack vare menyn du får fram när du drar med fingret över dina brev. Där kan du även välja att svara samt vidarebefodra.
När du väl skriver ett brev så dyker första konstigheten upp. Själva skrivrutan är ibland lite för stor för skärmen, vilket gör att vänstermarginalen hamnar lite utanför till vänster. Det är tveklöst en bugg och förhoppningsvis åtgärdas den snart. För övrigt: när du skriver ett nytt brev så får du först välja vem eller vilka som ska få brevet från en lista av kontakter – flest använda överst – och sedan börja skriva. Tack vare att man lagt mottagarvalet på en egen skärm så blir det en renare skrivsida, men det är förstås ett extra steg. Jag tror jag gillar det.
Vad värre är att Sparrow till iPhone saknar pushfunktionalitet, vilket gör att appen inte kan hämta mejl i bakgrunden eller skicka ut notiser om att det kommit något nytt. Det här är förstås en dealbreaker för många, och det är synd att funktionen – som fanns i betaversionen – inte godkändes av Apple. Det verkar som att utvecklarna jobbar på en lösning, men det i sin tur kommer betyda att de behöver en egen infrastruktur av servrar som serverar dessa notiser till alla med appen, vilket tveklöst kommer ta tid att fixa. En klar nackdel är det i alla fall, push och notifieringar räknar vi med i appar idag.
En annan otroligt oväntad miss är att Sparrow till iPhone saknar stöd för landskapsläget. Du kan alltså inte skriva ett brev med telefonen liggande, utan måste använda den stående. Det är förstås urbota korkat, speciellt för de av oss som sköter så gott som all e-post från iPhonen, och förhoppningsvis tar utvecklarna sitt förnuft till fånga och löser det.
Så ska du köpa Sparrow till iPhone?
- Ja, om du kör Gmail och tycker att Mail-appen är lite klumpig.
- Ja, om du kör Sparrow till Mac och vill ha ett likartat gränssnitt.
- Nej, om du vill få notifieringar om nya brev automatiskt hela tiden.
Sparrow till iPhone har ersatt Mail för mig, åtminstone tills vidare. För de futtiga 22 kr den kostar känns det som att alla som e-postar mycket från sin iPhone och kör IMAP-konton bör ta en titt på den här appen.