Nutopia

Veckans spel #29: glitchfabriken Super Mario Bros.

Veckans spel är en artikelserie på Spelbloggen där triaden med gästbloggare lyfter fram ett spel varje vecka. En bloggare, en post, ett spel – det är den enda begränsningen.

Jag gillar Super Mario Bros. till den gamla 8-bitiga trotjänaren NES. Av flera anledningar. Det är ett kul spel – fortfarande – och det ger mig många glada minnen. Men framför allt för att spelet är en enda stor glitchfabrik, ni vet, när man kan göra konstiga saker i spel som definitivt inte är menade att vara där.
Det finns ett vansinnigt otal i just Super Mario Bros. Alla är kanske inte glitchar i ordets rätta bemärkelse, utan snarare påhittiga drag där man utnyttjar spelets mekanik. Men det finns ju också de där galna sakerna. En av mina favoriter är helt klart när man klarar ett slott och dör på samma gång. Det blir en så skön segermelodi på väg in till Toad, utan Mario, för att sedan övergå i det klassiska brupp-du-är-död-ljudet med tillhörande jingel.
Den finns att skåda här, tillsammans med hur man bland annat förvandlar en Goomba till en Koopa, och hur man dör två gånger samtidigt, eller hur man fångar en svamp som åker ned i ett hål. Det är alltid lika intressant att se.

Vad är din favoritglitch, i vilket spel som helst?

Kommentarer

Ett svar till “Veckans spel #29: glitchfabriken Super Mario Bros.”

 1. rullkaka skriver:

  Kanske lite väl internt för att posta här, men glitchen i worms när vi var yngre går inte av för hackers.
  För de som inte var med…
  Worms© multiplayer, en självklar kill, någon lyckas avliva en worm med någon typ av sprängkraft så han/hon/det får en flygtur ner i vattnet.
  Ett brutalt garv löses ut av segraren.
  Nu en självklar Replay för att håna förloraren ytterligare, till vår förvånelse lyckas maskfan som lämnade in dra med sig en av motståndarlaget i flygturen trots att detta inte hände i själva spelomgången, bara i replayen.
  Ytterligare en replay spelas upp, en så kallad rereplay.
  Helt plötsligt är vinnaren en förlorare.
  Ridå..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.