Var femte amerikan ska köpa iPad – inget Nintendo-hot ännu

Share This Post


Masato Kato må vara ute och cykla när han dödförklarar Nintendo i och med iPadens ankomst, inte minst eftersom han pratar om att gräva sin egen grav med försäljningssuccéer som Nintendo DS och Wii, men han är nog inte helt borta ändå. I alla fall inte om undersökningen som säger att var femte amerikan ska köpa en iPad är det minsta i närheten av sanningen, det vore nämligen en synnerligen aggressiv spridning om sant. De två miljoner enheter man ska ha sålt är förstås imponerande, men det är fortfarande långt till Nintendos och Sonys försäljningssiffror. Riktigt långt, men så har de båda speljättarna lite försprång också.
AppStore må vara konsolproducenternas våta dröm, men det betyder inte att iPad (eller iPhone och iPod touch) är riktigt så konkreta hot som man kanske vill tro. Må så vara att det finns riktigt bra spel till formatet, GTA: Chinatown Wars är ett ypperligt exempel, men överlag är det inte riktigt upplagt för samma typ av spel på iPhone och iPad som på Nintendo DS och PSP. Tryckskärm i all ära, men precisionskontrollen kommer med knappar och styrenheter, inte med touch. I vissa spel gör det ingenting, men i andra blir hela upplevelsen lidande.
Det råder dock inget tvivel om att iPad och iPhone samt iPod touch kommer göra avtryck på försäljningen av mjukvara till såväl DS som PSP. Hårdvaran är jag mer tveksam till, det var trots allt länge sedan någon på allvar trodde att PSP var ett alternativ till bärbara mediaspelare, och DS:en har aldrig spelat i den ligan – trots mp3-spelare och Opera-tillbehör.
I grund och botten är det två sorters produkter, Apples bärbara sötnosar och Nintendos samt Sonys spelmaskiner. De överlappar, absolut, men så länge Nintendo och Sony fokuserar enbart på spel tror jag Apple får svårt att hänga med i svängarna. Bara en sådan sak som 3D-spelande – jag tänker på Nintendo 3DS – skulle kunna bli ytterligare en spurt framåt för Nintendo, och då står Apple där med ”gammal” spelteknik igen.
”3D blir ingenting, det är en gimmick!”
Mmm, har vi hört den förut? DS:en och Wiin fick samma förhandstugg.
Men igen, om var femte amerikan faktiskt köper en iPad – vilket jag verkligen tvivlar på, det är dagens hype som talar – så blir det en hel del spelare där. Personer som annars kanske hade köpt spel till DS eller PSP. Det är klart att Nintendo och Sony tittar noga på Apple just nu – den förstnämnda har ju rentav skrivit av den sistnämnda som huvudkonkurrent – men framför allt borde de nog titta på hur bärbar gaming ska utvecklas framöver.
Och inte glömma bort att vissa av oss inte vill ha en enhet per intresse, utan gärna tar allt på en gång, väl medvetna om att vi förlorar lite på det. Där är Apple kungar idag, och tveklöst imorgon med.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...