Tio år med Bejeweled

Share This Post


Matcha tre färger-pusselspelen hade inte varit vad de är idag utan Popcaps Bejeweled. Det var definitivt inte först, och knappast bäst heller, men genomslaget blev enormt. Det pusslades i webbläsaren, på mobiltelefonen, och på den vägen är det.
Det var tio år sedan, som Popcap så subtilt berättar för oss i en video:

Bejeweled 2 är tveklöst det bästa spelet hittills. Med explosiva stenar, ett schysst soundtrack samt inte minst mer puts så är det inte svårt att förstå framgångarna. Själv spelade jag det en hel del i Xbox Live Arcade-version faktiskt – bara en gång till och sedan var klockan fyra på morgonen. Oops!
Tyvärr är inte uppföljaren, Bejeweled Twist, något som faller mig i smaken. Man går på sätt och vis ifrån sitt klassiska spelmoment och här snurrar vi på fyra stenar samtidigt istället för att bara byta plats på två. Inte heller nytt på något sätt, och tyvärr inte lika beroendeframkallande heller. Passar möjligtvis bättre i pusselrollspelstappning, men jag är helt enkelt inte såld på den här varianten.

Bejeweled Blitz ska icke förglömmas, det är stort på Facebook. iPhone-ägare som undertecknad kan delta i 60 sekunders poängjakt tack vare Blitz-läget i fortfarande storsäljande Bejeweled 2, direkt pumpat till Facebook med medaljer, leaderboards och allt.
Så ja, jag gillar Bejeweled. Tio år är lång tid, imponerande värre. Jag kan inte låta bli att hoppas att när Popcap utropar 2010 till Bejeweleds år så handlar det om ett nytt spel i serien, och inte bara tramsigt slå sig för bröstet-beteende. Hur det blir med den saken återstår att se, så länge får vi förlusta oss med dagens utbud. Och det är inte fy skam.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...