TeliaSonera gör alla fel – hjälper diktaturer och vill ta betalt för Skype-användande

Share This Post

I dagarna har det kommit fram att Telia (eller TeliaSonera egentligen) hjälper diktaturstater med bland annat övervakning. Med andra ord, de möjliggör övervakning av oliktänkande och utsätter därmed dessa för potentiell fara. Inte särskilt snyggt, inte sant? Så här förklarar Teliachefen Lars Nyberg läget till DN, apropå att man följer lokala lagar:

Det kan uppstå konflikt mellan de där lagarna och mänskliga rättigheter. Och då har samhället, det vill säga vi allihopa, ett problem. Jag tror att en enskild telekomoperatör har väldigt svårt att ta ett ledarskap i den problematiken.

Nyberg understryker även att man inte är en domstol och tycker att världssamfundet ska reagera. Eller, för att översätta: ”vi följer lokala lagar och om det är vidrigt så måste lagarna ändras innan vi bryr oss”.
Mysigt.
Det har även framkommit att man tänker börja ta betalt för tjänster som Skype över mobilnätet i sommar. Vill du ringa med Skype ska du alltså betala extra, vilket varit på tapeten förr – anledningen är förstås att företaget inte får in några samtalsavgifter om du använder dylika tjänster. Det är med andra ord inte längre långsökt att vi kommer tvingas betala extra avgifter för att sända ett tweet eller ett iMessage, det är ju också sänd data och därmed något som betyder att Telia inte tjänar SMS-pengar. Endast nya abonnemang behöver betala för röstsamtalen, antagligen för att avtalsförändringen är för stor för att användarna inte ska få bryta sina avtal.
Telia hjälper alltså diktaturer och vill avgiftsbelägga tjänster som erbjuder röstsamtal via 3G-nätet. Det här är samma företag som prånglades ut till svenska folket som ”folkaktien”, och således är delar av svenska folket delägare i Telia. Tjusigt.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...