Att driva en rymdstation som ISS kräver otroligt mycket logistik för att få det att fungera. I videon ovanför går YouTube-kanalen Wendover Productions igenom vad som krävs för att skicka upp t.ex. mat till astronauterna.
Arkiv för
rymden
17 april
16 april
Världens bredaste flygplan har lyft

Världens bredaste plan, Stratolaunch, med ett vingspann på 117 meter lyfte förra veckan för första gången och visade upp sig under en provflygning.
Tanken för planet är att fästa raketer på den som ska upp i rymden så att raketen kommer lite närmre rymden när den ska upp och slipper bråka med gravitationen.
Video på första flygningen hittas nedanför:
11 april
Första bilden på ett svart hål taget

Igår presenterade forskare runt hela världen den första bilden på ett svart hål. Det är det internationella samarbetet Event Horizon Telescope (EHT) som är ett nätverk av åtta radioobservatorier på olika platser på jorden som lyckats med det.
Det är det svarta hålet M87 i Virgo-galaxen som har fastnat på bild, eller rättare sagt skuggan av den då ljus inte lämnar svarta hål – vilket har gjort det svårt att fotografera tidigare.
Nedan finns en video som sammanfattar händelsen.
19 februari
Passa på att se en supermåne idag

Klockan 16:54 idag kommer vi i Sverige kunna se en supermåne på himlen. Det är en av tre gånger i år vi kommer kunna göra det. Den första var i januari och den sista i november.
En supermåne är när månen befinner sig närmst jorden. Då lyser månen mellan 15 och 30 procent starkare än vanligtvis och den kan se över 10 procent större ut än vanligt.
Dock är detta inte att förväxlas med blodmånar och annat som är lite mera sällsynta. New York Times har en bra artikel om månens olika former.
3 januari
Kina blir först med att landa på månens baksida

Enligt China Global Television Network America blev Kina igår det första landet i världen att landa på månens baksida.
Ingen har lyckats med det tidigare främst på grund av att det är svårt att kommunicera med farkoster som vi inte kan se från jorden. Sättet Kina löste det på vara att skicka upp en satellit nära månen som fungerade som ett sorts kommunikationsrelä.
26 juni
Cassini bränner för Saturnus
Rymdintresserade har förstås redan grävt ned sig i allting Cassini och Saturnus. Men om du råkat missa det, och är det minsta intresserad av de roterande gasbollarna i vårt solsystem, så kan du spana in Nasa-sonden Cassinis drive-by från april i år när den passerade mellan Saturnus och dess ringar. Eller ska vi kalla det dive-by™?
27 mars
Nasa tränar astronauter med VR och Unreal Engine
Det behövs inte längre raketer för att ta sig till den internationella rymdstationen ISS, eller månen. Det räcker med ett VR-kit som exempelvis HTC Vive och de rätta miljöerna återskapade i Unreal Engine 4. Nasas mjukvaruingenjör, Matthew Noyes, berättar hur just de använder tekniken för att träna astronauter för livet i rymden, där de med den virtuella erfarenheten i ryggen kan lära sig att fatta kritiska beslut snabbare. Något som kan rädda både uppdrag och liv, som Noyes själv uttrycker det.
Blev undertecknad själv omåttligt sugen på att brumma runt i en månbil på månens yta? Svar: Ja!
22 februari
Nasa berättar om nya upptäckter kring exoplaneter
Ikväll, onsdagen den 22 februari klockan
18:00 19:00, eller snarare om knappa 10 minuter i skrivande stund, kommer Nasa att informera allmänheten om nya upptäckter kring exoplaneter, alltså planeter utanför vårt lilla solsystem.
Ni kan följa sändningen direkt på Nasas sajt.
Tips: Det går att ställa om TV-tablån på sajten till svensk tid om ni väljer GMT+1 där det ursprungligen står ”Eastern U.S.”.
Via Omni.
13 januari
Lego-rymdfärja på väg ut i rymden
Nästan, i alla fall. Det är Lego-modellen 60080 (Lego City Rymdflygplats) som fått ett par riktigt fina tillägg i form av ramp och underbart skapade jetstrålar med tillhörande rök. Det här är en av anledningarna till varför jag gillar Lego så mycket som jag gör. Fler alldeles fantastiska Lego-skapelser hittas på användaren OliveSeons Flickr-konto.
1 november
Är det planet X som gett solen dess slagsida?
Det har länge pratats om ytterligare en planet i vårt solsystem, långt bortom Plutos bana. Denna hittills okända himlakropp går under namnet X, eller Nine, och nu tror sig några forskare ha funnit ytterligare bevis för dess existens. Och det genom solens slagsida på cirka sex grader. I det korta klippet ovan lägger de fram sin teori, och säger samtidigt att de lagom till nästa vinter bör ha sett över så mycket natthimmel att de hittat planeten.
Om det visar sig vara svammel eller ej återstår ju så klart att se, men som vanligt med rymdens alla mysterier är det ju snudd på sjukligt intressant.