Rymdintresserade har förstås redan grävt ned sig i allting Cassini och Saturnus. Men om du råkat missa det, och är det minsta intresserad av de roterande gasbollarna i vårt solsystem, så kan du spana in Nasa-sonden Cassinis drive-by från april i år när den passerade mellan Saturnus och dess ringar. Eller ska vi kalla det dive-by™?
Arkiv för
Nasa
26 juni
27 mars
Nasa tränar astronauter med VR och Unreal Engine
Det behövs inte längre raketer för att ta sig till den internationella rymdstationen ISS, eller månen. Det räcker med ett VR-kit som exempelvis HTC Vive och de rätta miljöerna återskapade i Unreal Engine 4. Nasas mjukvaruingenjör, Matthew Noyes, berättar hur just de använder tekniken för att träna astronauter för livet i rymden, där de med den virtuella erfarenheten i ryggen kan lära sig att fatta kritiska beslut snabbare. Något som kan rädda både uppdrag och liv, som Noyes själv uttrycker det.
Blev undertecknad själv omåttligt sugen på att brumma runt i en månbil på månens yta? Svar: Ja!
22 februari
Nasa berättar om nya upptäckter kring exoplaneter
Ikväll, onsdagen den 22 februari klockan
18:00 19:00, eller snarare om knappa 10 minuter i skrivande stund, kommer Nasa att informera allmänheten om nya upptäckter kring exoplaneter, alltså planeter utanför vårt lilla solsystem.
Ni kan följa sändningen direkt på Nasas sajt.
Tips: Det går att ställa om TV-tablån på sajten till svensk tid om ni väljer GMT+1 där det ursprungligen står ”Eastern U.S.”.
Via Omni.
14 november
Nasa visar upp supermånen
Missade du supermånen i går? Tur att Nasa hade filmkamerorna på då:
5 oktober
Nasa testar ny, smart Marslandare
Nasa är just nu i full gång med att testa det nya landningssystemet som ska sätta ner nästa rover, Mars 2020 (efter året för den planerade uppskjutningen), lugnt och säkert på den röda planeten. Systemet kallas Lander Vision System (LVS), och utveckling leds föga oväntat av Jet Propulsion Laboratories. LVS fungerar som så att en kamera, under själva landningen, hela tiden stämmer av mot inbyggda kartor för att både kunna identifiera hinder samt styra landaren till en annan plats, om det skulle krävas. Helt enkelt en smart landare som i realtid avgör om den tilltänkta landningsplatsen duger eller inte. Rymdnördssinnet inom mig ger sannerligen märkbara utslag.
Läs vidare →
25 januari
Dukat och klart i rymden
Att vara astronaut må kanske vara ett ärofyllt och exklusivt yrke, men som med all annan framgång kommer även detta med sina nackdelar. Via Laughing Squid kan vi se några bilder på rymdmat och hur den förpackades när det begav sig. Knappast värdigt en restaurang, men kom igen, hur kräsen kan man vara i omloppsbana runt planeten?
Fler bilder här.
17 december
Därför går jorden inte under den 21 december 2012
Det finns fortfarande människor på den här planeten som tror att världen avslutas den 21 december, eftersom den uråldriga Mayakalendern säger så (påstår somliga). Nasa förklarar varför det inte stämmer genom att publicera följande video som kan ses av domedagsanhängarna den 22 december, eftersom de antagligen fortfarande lever då.
30 oktober
Endeavour ställs ut
Nu när rymdfärjan Endeavour har gjort sin sista färd är den redo för museet. Bilden ovan visar hur den förbereds på California Science Center där den finns att beskåda för allmänheten från och med idag, den 30 oktober.
Via @Nasa.
18 september
Nasas bild för dagen
Lika grymt som alltid. Här är det rymdfärjan Endeavour som får lift av ett Boeing.
Via Nasa.
23 augusti
Se Curiositys landning
Curiositys färd ned mot Mars yta dokumenterades i bilder, här sammanlänkade i ett makalöst läckert klipp som visar den sista biten och själva landningen. Ståfräsvarning för oss rymdnördar.