Svartvitt – vinnare vecka 27

Share This Post

Jag heter Joakim Berndes, 41 år och uppvuxen i Härnösand, numera bosatt i Stockholm med min fantastisk fru och blir snart pappa för första gången. Jobbar som IT-ansvarig på RISK KRIS-Kanslit för hela KRIS-organisationen. Medlem och vice sekreterare i Midsommargårdens Fotoklubb och driver jberndes.se, svartvitt.eu och bildskaparna.eu.
Du driver alltså bloggen Svartvitt, kan du förklara tanken bakom den lite närmare?

Första tanken var för att jag gillade adressen svartvitt.eu, den påminde om Fotografiska på något sätt med eu-domänen. Sen blev det en växande tanke att göra en WP-blogg (så klart) där folk skulle kunna lägga upp sina fina bilder. Det tog bara några dagar så var den igång och sen har det snurrat på. Nu tänker jag vidare och vill göra mer för alla som vill visa världen sina svartvita fotografier. Jag vill att fler ska ha en möjlighet att göra det utan att köpa domäner och boka webbhotell. Här är det enkelt och på 10 minuter så är bilden uppe om man har konto på svartvitt.eu eller så kan man lägga upp bilderna i gruppen Svartvitt på Flickr utan konto och då syns dom i Flickrmixen.

Har du byggt bloggen själv, med allt från kod till design? Vilken plattform kör du den på?

Det är ett WordPress v3.2-verktyg (gratis) med temat Elegant Grunge 1.0.3 (gratis) och några plug-ins för att dela på alla sociala medier, även Google+ så klart, och att hämta bilder från Flickr bl.a.. Domänavgiften och webbhotellet betalar jag ur egen ficka.

Vad är det som gör just svartvita kort så speciella? Vad kan dessa förmedla som inte bilder i färg kan?

Jag tror att vi är så vana att se allt i färg så när vi ser en svartvit bild så tittar vi med lite andra ögon. Kontraster och andra saker blir avgörande i bilden istället för det röda fina blomman på fältet. Vi ser detaljer i det svartvita för vi förblindas inte av dom skarpa härliga färgerna som vi är så vana att dra ögonen till. Dessutom har vi en helt ny marknad att nå ut med våra fotografier. Med Facebook, Twitter, Google+ och en mobiltelefon (som alla äger i dag med kamera) så sprutar det ut färgbilder som vi bara tar in och skickar vidare in i vår minnesbank i hjärnan bland färgglada fotografier. En svartvit bild bryter mönstret och vi tittar en stund extra, jag gör det i alla fall.

Det kanske är svårt att fråga om en absolut favoritbild, så istället undrar vi om det finns några särskilda motiv som gör sig extra bra i just svartvitt?

Svår fråga, men personligen tycker jag att jobba med porträtt är fantastiskt. Ljus, bakgrund och ljussättningen på porträttet är helt avgörande om du kan få fram en fantastisk bild i framkallningen. Att fotografera skarpa detaljrika motiv är nog ett plus när man ska fotografera svartvitt tycker jag.


Slutligen. Vad skulle du säga är det man bör tänka främst på vid fotografering i svartvitt? Finns det några fällor som man som nybörjare lätt kan falla i? Vad är dina bästa tips?

1. Tänk på ljuset och försök se kontraster. Det finns inga färger som lyfter bilden.
2. Kör ni digitalt så ställ om visningen till svartvitt och kolla preview i LCD-displayen och prova er fram. Att se en svartvit bild i LCD-displayen med möjligheten att ta ett nytt direkt, jämfört med att komma hem och se den i färg för att sedan göra om den till svartvitt och kanske behöva lägga massor av tid på redigering är onödigt och krävande. Svart är svårt att jobba med digitalt.
3. Köp en gammal analog kamera på loppis och fota med ISO 400 svartvit film. En Canon AV-1 med ett fast 50mm får man för 150-350 kr. Att framkalla en sådan rulle är helt underbart! Bara väntan på framkallningen av filmen känns att bilderna är vackrare.
Det krävs ingen proffsutrustning för ett Kodakmoment! Kom ihåg det =)

Besök Svartvitt för fina svartvita fotografier.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...