Arkiv för fotografering

Första bilden på ett svart hål taget

Marco Hyyryläinen

Igår presenterade forskare runt hela världen den första bilden på ett svart hål. Det är det internationella samarbetet Event Horizon Telescope (EHT) som är ett nätverk av åtta radioobservatorier på olika platser på jorden som lyckats med det.

Det är det svarta hålet M87 i Virgo-galaxen som har fastnat på bild, eller rättare sagt skuggan av den då ljus inte lämnar svarta hål – vilket har gjort det svårt att fotografera tidigare.

Nedan finns en video som sammanfattar händelsen.

Färgfotografier från tidiga 1900-talets Paris

Alexander Danling

teC3IylJag tycker alltid att det är extremt fascinerande med färgfotografier från en tid som allt som oftast porträtteras i svartvitt. Nu har det dykt upp ett helt gäng färgfoton från Paris, tagna någon gång under tidigt 1900-tal. Jag rekommenderar att du ser dem.

Svartvitt – vinnare vecka 27

Rickard Olsson

Jag heter Joakim Berndes, 41 år och uppvuxen i Härnösand, numera bosatt i Stockholm med min fantastisk fru och blir snart pappa för första gången. Jobbar som IT-ansvarig på RISK KRIS-Kanslit för hela KRIS-organisationen. Medlem och vice sekreterare i Midsommargårdens Fotoklubb och driver jberndes.se, svartvitt.eu och bildskaparna.eu. (mer…)