Spelmaraton del 3: Game over!

Share This Post

Mitt spelmaraton som jag har skrivit om tidigare (här och här) tog slut för en vecka sedan. Jag nådde mitt minsta mål med att klara av ett helt dygn med spel. I den här avslutande artikeln reflekterar jag över hur mitt spelmaraton gick. Häng med!

Tips och tricks

Innan jag går in på själva spelandet tänkte jag dela med mig av lite tips och tricks som man bör tänka på inför ett spelmaraton. Många hänger sig åt att dricka energidrycker och äta snacks i olika former och tänker det ska räcka. Det är helt fel. Låt oss gå in lite närmare på vad du istället bör fokusera på.
Utvilad. Se till att sova ordentligt natten innan du börjar, gärna lite längre än vad du brukar att göra i vanliga fall. Om du är utvilad kommer du att orka hålla igång längre. Personligen sover jag nu för tiden i snitt 6 timmar per dygn, men eftersom jag har sömnproblem emellanåt så kan det variera kraftigt för mig. Inför spelmaratonet fick jag en dålig start då grannen hade högljudda diskussioner fram tills fem på morgonen då jag slutligen däckade. Jag vaknade vid tio och försökte somna om, men det var kört. Hur mycket jag än pressade mig så var jag för utvilad. Jag började mitt spelmaraton med fem timmars sömn, där jag hade hoppats på 8-10 timmar.
Mat. Det underlättar rejält att äta ordentligt. Det håller energin uppe. När du börjar känna dig lite seg och tung i huvudet är det dags att äta! Maten bör uppfylla två punkter: den ska vara lätt att tillaga och lätt att äta. Bra mat är alltså sådan som du kan värma i ugn (alternativt beställa till dörren). Pizza är inte ett ovanligt val hos en gamer, men lasagne och fiskgratäng som värms i ugnen är också bra alternativ eftersom den inte kräver någon ansträngning att äta. När du äter bör du se till att spela ett spel som inte kräver full uppmärksamhet hela tiden. Ett shmup är helt fel spel, medan ett peka- och klicka är betydligt bättre.
För egen del under detta spelmaraton åt jag en stor Grandiosa-pizza som värmdes i ugn. Jag delade den i två delar och åt vardera bit vid olika tillfällen. Den första under Halo: Reach och den andra under Two Worlds II. Personlig erfarenhet säger att det första är ett direkt dåligt spel att äta medan man spelar. Det andra spelet lämpade sig däremot alldeles utmärkt för det.
Dryck. Se till att dricka mycket! Jag talar inte om läsk eller energidryck, utan om vatten och juice. Det är viktigt att du får i dig vätska för det hjälper dig att känna dig mer pigg. Var bara på din vakt: du kommer behöva besöka toaletten ofta!
Snacks. Ja, jag vet att jag sa att snacks är dåligt, men misstaget ligger främst i att många försöker ersätta maten med sådant. Att ta en chokladbit (som ger dig en kort sockerkick) då du börjar bli lite seg i huvudet är inte fel. Sen har du givetvis mer naturliga snacks, som morötter. Skala ett par, skär upp dem och lägg i vatten. Ät medan du spelar. Det går till och med att ha en enklare dipp till dem för att göra dem lite mer attraktiva.
Hygien. Det är viktigt att du känner dig fräsch. Se till att du är nyduschad, nyrakad och liknande innan du lägger dig. När du sitter framför teven kommer det hjälpa att du känner dig fräsch. Ju längre tiden går, desto mer sunkig kommer du att känna dig. Därför är det bra om du startar fräsch. Sen kan du passa på, medan en laddningsskärm lyser, att borsta tänderna efter du ätit. Det bidrar till att höja hygienen. Tro mig, jag talar utifrån egen erfarenhet.
Kommunikation. Det är guld värt att ha någon att prata med. Kommunikation hjälper en att hålla sig vaken och alert. Oavsett om det är fysisk kontakt i form av vänner som besöker ditt hem under ditt spelmaraton eller att twittra med folk. Jag vill ge en särskilt shoutout till @ChrisXswe på Twitter som till och med hakade på och spelade Sonic Generations medan jag gjorde det. Jätteroligt!

Spelandet

I den andra delen av den här artikelserien listade jag en bunt spel som stod på schemat för mig att spela. Tanken att jag bara skulle spela de som fick röster på sig fanns inte från början, utan kom först efter att rösterna började att trilla in. Spelen som fick flest röster var Two Worlds II och Halo: Reach, vilket också var de som jag började att spela. Emellertid fanns det en hög av framröstade spel som jag av ett eller annat skäl inte valde att spela. Dessa var: Bioshock 2 (insåg att jag saknade Minerva’s Den som jag främst såg fram emot), Dante’s Inferno (Two Worlds II fyllde kvoten för ett helt nytt spel), Darksiders (hade jag uthärdat till åtta timmar till skulle jag ha spelat det samtidigt med @ChrisXswe, men så blev det inte), Deus Ex: Human Revolutions (blev för mastigt att sätta sig med en bit in i maratonet), Gray Matter (samma som med Deus Ex, men i högre grad eftersom en speedrun kräver fokus), Mass Effect 3 (blev aldrig riktigt att jag attraherades av det), Portal 2 (blev ingen achievementjakt för att det inte lockade), Silent Hill: Homecoming (hade fullt upp med ett annat Silent Hill-spel) och Too Human (nej, bara nej…). Kvar fanns fem spel som jag folkuserade på under mitt spelmaraton.
Two Worlds II

 • Ett felsteg, en flykt senare. Dyblöt efter att simmat runt halva ön. Följa stigen nu då? #spelmaraton
 • Kameran gungar lätt i #twoworldsII. Är det tänkt som verklighetsimmersion? Eller var programmeraren berusad? #spelmaraton
 • Vet inte om jag tycker det är helt okej att vår käre hjälte hånskrattar medan han slår ihjäl djur #ingendjurvän i #twoworldsII. #spelmaraton

Jag fann det intressant att så många ville se mig ta mig an det här spelet. Det förvånade mig, men vem är jag att ifrågasätta deras vilja? Så Two Worlds II var spelet som åkte in i Xboxen vid 10.38 då jag började mitt spelmaraton. Efter visst tekniskt krångel med en bild som var större än TV-skärmen kom jag igång (tack till @tdh för troubleshooting!). Det är en hel del som känns igen från första spelet, även om det givetvis är förbättrat. Tyvärr visar sig storyn (än så länge) mest vara en rehash av första spelet. Det är inte särskilt imponerande, men spelet var så lagom hjärndött att jag under en senare svacka kunde ägna mig åt att grinda i det tills jag kom ur den.
Halo: Reach

 • Börjar med att kasta en granat och skada mig själv. Duktigt jobbat! #haloproffs i #spelmaraton
 • Kat är inte den bästa bilföraren i #haloreach. Särskilt när hon bakom ratten skriker att jag ska köra lugnt. XD #spelmaraton
 • Blir utsprängd ur helikopter. På väg ned hör jag AI-partnern skrika ”Nice shooting partner”. Vet inte om han hånar mej eller ej #spelmaraton

Jag är inget stort Halo-fan. Jag har spelat lite ODST och lite mer Reach, men inte klarat något av spelen. Direkt då jag satte igång med spelet kunde jag inte låta bli att kvittra ut till @ChrisXswe, som tidigare har hyllat Halo över Mass Effect. Visst får jag svar och vår diskussion fortsätter medan jag spelar. Det gör hela spelandet trevligare. På några ställen fastnar jag i flaskhalsar, men till slut kommer man igenom det. Det blev visserligen bara två banor spelade, men det tog över två timmar för mig att klara av och det var nog för att få mig att gå vidare i spelhögen.
Sonic Generations

 • Challenge modes? Allvarligt? #sonicgenerations i #spelmaraton
 • Haha! Nu har jag fastnat på challenges mode iaf. #sonicgenerations i #spelmaraton
 • Loading, sen cutscene, sen mer loading, sen cutscene, innan spel. Det är inte okej. #sonicgenerations i #spelmaraton

Som Nintendonörd då jag var liten är min kärlek till Sonic i stort sett noll. Jag har spelat ett Sonic-spel tidigare, men mina minnen från det är minimala egentligen. Så det är inte mycket kärlek som lockar mig till spelet. Det fungerar dock förvånansvärt bra, eftersom det ger mig en god variation gentemot de två tidigare spelen. För tidpunkten var det exakt vad jag behövde. Lagom avslappnat och alldeles för mycket fart. I mångt och mycket ett paus-spel för att omgruppera sig till något mer allvarligt.
Batman Arkham City

 • Skönt att vägen ur den förlorade staden i alla fall innebär en del gåtor blir lösta och trophies plockas. #arkhamcity i #spelmaraton
 • På väg ur svackan nu. För varje byte Catwoman finner verkar jag bli klarare och klarare i huvdet. Närmar mig 11 timmar av #spelmaraton
 • Nu dödde Batman. Elak Deadshoot. #arkhamcity i #spelmaraton

För mig blev det här ett utmärkt spel att hoppa in i, då man bara behöver slappna av och inte tänka så mycket. Lite hjärnlös action där man fick hoppa fram mellan taken. Härlig avkoppling och jag såg till att avrunda någa av de sidouppdrag som jag hade kvar. Det var här som min första rejäla svacka var och att kunna ägna mig åt slöspelande och hoppa runt i staden var ett bra sätt för mig att orka igenom dem. Jag återvände till spelet igen i slutet av mitt spelmaraton av samma skäl som vid den första svackan. Försök åtminstone att ha ett spel av den här kalibern och som tillåter dig att slappna av med meningslös action och grinding. Det kommer att hjälpa dig under djupa svackor.
Silent Hill 2

 • Striderna sker tillräckligt sällan i #silenthill2 för man ska glömma bort hur man gör varje gång, vilket gör de extra svåra. #spelmaraton
 • Saker man gör i #silenthill2: gräva i skitfyllda toaletter. På en hunch. #spelmaraton
 • ”Maria, kan du vila i det skitiga patientrummet med massa monster därute då jag går och letar efter en döing?” #silenthill2 i #spelmaraton

Silent Hill 2 är det läskigaste spel som jag har spelat. Att börja spela det i mörkret, efter nästan 12 timmars spelande, var enormt påfrestande. Utan att något ens hände dallrade mina nerver rejält och det kändes oerhört påfrestande under den första timmen som jag spelade. Sen började mitt hjärta tack och lov att acklimatisera mig, annars hade jag nog fått hämtats av ambulansen. Det kanske inte var den bästa idén jag haft att spela Silent Hill 2 i just detta läget, men spelet satte ett djupt spår i mig och jag har inte kunnat sluta spela det efter spelmaratonet.

Avrundning

De två spelen som jag spelade mest under maratonet var Silent Hill 2 och Two Worlds II med uppskattningsvis 8 respektive 6 timmar. Sedan följde Batman: Arkham City, Halo: Reach och Sonic Generations i den turordningen. Så för att summera, 5 spel på 24 timmar. Är jag nöjd med det här? Jag hade hoppats på mer, men med tanke på att jag bara fick 5 timmars sömn natten innan är jag nöjd.
Jag får ta tillfället i akt och tacka för alla som hejat på och som varit med mig på resan. Ses nästa gång!
(Hmm… Leviathan, den nya DLC:n till Mass Effect 3 släpps i slutet av augusti. Kanske ett nytt spelmaraton för att spela igenom hela Mass Effect-trilogin i rad? Vad säger ni? Tyck till i kommentarerna!)

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...