Populär Astronomi – vinnare vecka 43

Share This Post


Finns det något som en majoritet av jordens befolkning är intresserade av eller nyfikna på så är det rymden, denna till synes eviga domän med garanterat fler frågetecken än utropstecken. Veckans Blogg vill veta lite mer och tar en pratstund med Robert Cumming på Populär Astronomi.
– Robert heter jag – jag är astronom, bor i Göteborg och jobbar som redaktör för Populär Astronomi. Vi är ett par skribenter som bevakar liksom hela universum åt våra läsare. Det är ett stort ansvar!
Bloggen åtföljs av tidningen Populär Astronomi som utkommer ett par gånger om året. På vilket sätt tycker du att dessa kompletterar varandra?

Bloggen tar hand om flödet av rymdnyheter – något som vanliga medierna är rätt dåliga på. Vi skriver mest om aktuella forskningsupptäckter, rymdsonder som sänds upp, saker som går att se på himlen, eller annat som vi tycker är rymdigt och kul eller värt att kommentera. I papperstidningen har vi längre artiklar – och en massa bilder. Astronomi gör sig bra på glansigt papper.

Rymden känns som en oändlig resurs för bloggposter. Hur sållar man bland materialet och på vilket sätt prioriterar man vissa saker framför andra?

Vi som bloggar får välja fritt. Roligast är när PopAst kan bidra med något särskilt – att ge ett svenskt perspektiv eller när vi behövs för att ge fördjupning eller rätta något som de vanliga medierna fått om bakfoten.

Går det trender inom ämnet? Finns det något som är mer eller mindre ”inne” just nu vad gäller rymden?

Det är definitivt inne med exoplaneter och jakten på liv någon annanstans i universum. Planeter runt andra stjärnor visar sig vara sjukt vanliga, så nu kommer en massa forskning om villkoren för liv därute. På rymdfartsfronten är det allt mer intressant vad andra länder än USA håller på med, och hur det går för de nya företagen som bygger och testar rymdraketer.

Vad är det som driver dig att blogga och skriva om vårt universum?

Rymden och astronomi är riktigt spännande – och de vanliga medierna klarar sällan av att bevaka allt som är nytt och sätta in det i sitt sammanhang. Då behövs vi som bloggar.

Slutligen måste vi ju fråga, när tror du själv att vi finner liv på andra himlakroppar än vår egen?

Det ligger nog inte så långt in i framtiden. Men vi måste satsa på att utveckla rätt rymdfarkoster och rätt teleskop om vi vill ha svaret. Till det behövs internationellt samarbete och beslutsamhet hos både forskare och de som håller i plånboken, samt en massa uppmuntran från allmänheten.

För mer om rymden, besök Populär Astronomi.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...
Föregående artikel
Nästa artikel